Seriekritikerprisen deles ut under Seriedagene Oslo og er en uavhengig kritikerpris som har som formål å hedre og sette fokus på de norske fiksjonsseriene som har utmerket seg mest det siste året.

Under prisutdelingen torsdag kveld ble det klart at NRK-serien «Makta» stakk av med prisen for «Beste drama». 

Skuespillerprisen gikk til Kathrine Thorborg Johansen for sin rolle som Gro Harlem Brundtland i serien «Makta».

Beste komedie gikk til serien «Føkkings Fladseth» på TV 2. 

- Etter et par år hvor strømmetjenester som Viaplay har dominert prisutdelingene, er det i år de norske kringkasterne NRK og TV 2 som igjen gjør rent bord, sier juryleder og kulturredaktør i Aftenposten, Cecilie Asker, i en pressemelding. 

- Veldig gøy
Dette er ikke første gang Makta gjør det godt under prisutdelinger. NRK-serien stakk av med tre priser under årets Gullruten. 

- Det er selvsagt stor stas at «Makta» vant gjeve priser i går! At serien skapte så mye engasjement og rom for samtaler er noe vi etterstreber med alle våre serier. Kathrine gjorde sammen med resten av ensembelet «Makta» til noe helt unikt. Veldig gøy, sier dramasjef i NRK, Marianne Furevold-Boland,  til Kampanje. 

Både de nominerte og vinnerene stemmes frem av 18 seriekritikere fra mediehus i hele landet.

I begynnelsen var Seriekritikerprisen en skandinavisk pris, men for fire år siden bestemte de norske seriekritikerene seg for å gjøre prisen helnorsk.

Les også: TV-sjef om dramasvikten: - Pengesekken har gått på Ozempic

Fjorårets vinnere av den norske Seriekritikerprisen var «Kids in Crime» (TV 2) for beste drama, «Pørni» (Viaplay) sesong tre vant pris for beste komedie og Jakob Oftebro fikk prisen for beste skuespiller for sin rolle i «Kids in Crime» (TV 2). 

- Større ansvar
Årets priser på Seriekritikerprisen gjenspeiler utfordringene dramaproduksjonen står overfor i bransjen for tiden.

Etter et tiår hvor internasjonale aktører har investert tungt i den norske dramaseriebransjen for å sikre seg viktige publikumsandeler i strømmekrigen, begynner pengestrømmen å avta.

- De internasjonale strømmeaktørene har nå rettet fokuset mot sport, reality, nyheter og underholdning. Fremover blir det derfor et større ansvar for de norske kanalene å sørge for god norsk drama, sier Asker.

Det er Aftenposten som sammen med NRK, TV 2, NFI, Filmforbundet, Dramatikerforbundet, Virke Produsentforeningen, Warner Bros Discovery og Nordisk Film og TV Fond arrangerer festivalen.

Les også: Nordisk Prime-sjef fyller på med reality og humor - lover norsk dramasatsing

Asker er godt fornøyd med gjennomføringen av årets festival. 

- Det er en krevende øvelse å arrangere en slik festival når det ikke er det man jobber med til daglig, men vi har en dyktig prosjektleder i Line Engelsås som har holdt i gjennomføringen på mesterlig vis, sier hun til Kampanje. 

I år ble prisen delt ut under på Ingensteds.

Se listen over årets jurymedlemmer her: 

Cecilie Asker, Aftenposten - juryleder

Sigurd Vik, NRK

Tor Martin Bøe, VG

Morten Ståle Nilsen, VG

Ingvill Dybfest Dahl, NRK

May Synnøve Rogne, Aftenposten

Einar Aarvig, Vårt Land

Cornelius Steinkjer, Subjekt

Tor Aavatsmark, Lyd & Bilde

Pål Nisja-Wilhelmsen, Nettavisen

Ingrid Åbergsjord, Aftenposten

Ingvild Bjerkeland, Periskop

Asbjørn Slettemark, Aftenposten

Øyvor Dalan Vik, DN

Britt Sørensen, BT

Marte Hedenstad, NRK

Kine Hult, Stavanger Aftenblad

Camilla Laache, TV 2