Onsdag kveld var det duket for stjerneduell mellom friidrettsutøverne Karsten Warholm og Armand Duplantis.

De skulle møtes for å avgjøre hvem av dem som er raskest på å løpe 100 meter. Til slutt vant svensk-amerikanske Duplantis over norske Warholm.

Duellen ble sponset av energidrikkeprodusenten Red Bull og Puma, og arrangementet ble sendt direkte på NRK.

NRK hadde i tillegg et team som dekket arrangementet fra Zürich, hvor duellen fant sted. Det er også her Warholm og Duplantis skal delta i Diamond League torsdag.

- Grov Redbull-reklame
Nå reagerer flere på at sponsorene fikk mye sendetid på statskanalen. Sendingen til NRK varte i rundt 40 minutter før startskuddet for løpet gikk. Flere andre mediehus dekket også begivenheten. 

- Build-up’en til den såkalte prestisjeduellen mellom Warholm og Duplantis, direkte i primetime på NRK, innpakket i grov Redbull-reklame, er rett og slett patetisk, skriver produsent Tore Buvarp i Fenris Film på X.

Overfor Kampanje legger han til at han ikke har noe imot duellen i seg selv, men han mener oppbyggingen var drøy.

- Burde NRK ha droppet sendingen?

- Nei, ikke nødvendigvis, men jeg reagerer på at de har så lang oppbygging med småprat som er på siden av det det handler om. Det har å gjøre med at NRK er en statsfinansiert kanal. Dette hadde vært mer relevant for en kommersiell kringkaster, sier Buvarp.

Synes sendingen var flau
Kreativ direktør i reklamebyrået Morgenstern, Anders Muurman Holm, stemmer i.

- Jeg er nok enig i at Red Bull og Puma vant duellen.

- 60 minutter med Red Bull-reklame, skrev han på X onsdag kveld. 

Muurman Holm synes sendingen var lang og at produksjonskvaliteten var merkelig.

- Jeg synes sendingen var flau, og jeg er usikker på om NRK vet hva de gikk inn i. Det var mye reklame for ti kjedelige sekunder som endte med at Sverige vant, sier han.

- Selv er jeg jo glad i reklame, men her virker det som at integriteten ikke er like viktig, bare idrettsstjernene er store nok.

- En snakkis
Redakssjonssjef i NRK Sport, Anders Sårheim, forteller til Kampaje at duellen ble satt opp fordi det har vært en snakkis i friidrettsmiljøet. 

- Hvilke vurderinger gjør NRK i forbindelse med et slikt arrangement?

- Begge disse utøverne utfordrer hverandre. Og begge er overbevist om at de selv ville vinne en slik duell. Duellen ble derfor satt opp. Da ble NRK tilbudt en visningsrett, og vi vurderte det som en betydelig duell med store profiler i friidretten, og NRK vurderte det som interessant for sine seere, sier Sårheim til Kampanje. 

Statskanalen kjøpte derfor visningsretten til arrangementet.

- NRK registrerer at det er reaksjoner og vi er enige i at det ble mye Red Bull. Særlig i settingen i oppvarmingsområdet. Det vil NRK vil ta opp med de ansvarlige for produksjonen.

- Vi var forberedt på at det ville være mye logo i monitor – det er det ofte i idrettsarrangementer. NRK hadde også det første kvarteret en introduksjon der NRK var åpne om at Red Bull hadde sponset arrangementet- og at duellen kom i stand etter de utfordret hverandre.

- I overkant mye eksponering
Letzigrund stadion i Zurich var vertskap for duellen i tett samarbeid med de to profilene sine sponsorer.

- NRK var tydelige på rammer og premisset i forkant av duellen, sier Sårheim.

- Hva synes du om sendingen?

- Jeg synes det var en spennende duell og i en interessant happening. Og vi registrerer at det er ulike meninger. Selv sitter jeg igjen med at de ble i overkant mye eksponering av sponsorene.

- Det ble litt mye Red Bull i monitor – det kan man også si om mange sponsorer i flere idrettsarrangement. At sponsorer blir veldig tydelige på TV-skjermen.