Fredag ble det kjent at NRK avpubliserer TV-serien «Team Ingebrigtsen», etter at flere medvirkende familiemedlemmer har uttrykt at serien er en stor belastning. 

Like etter at avpubliseringen ble kjent, inviterte NRK til pressekonferanse for å begrunne valget med å fjerne serien.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen, sier at avgjørelsen ble tatt etter kontakt fra medlemmer i Ingebrigtsen-familien.

- Hvorfor har ikke NRK klart å etablere kontakt tidligere?

- Det vet ikke jeg. Det kan jeg ikke svare på, og nå har vi etablert kontakten, og vært i dialog med familiemedlemmer som har medvirket, og da hadde vi grunnlag for å gjøre vurderingene vi har gjort nå, sier Früst Haugen til Kampanje.

Serien skulle egentlig være tilgjengelig i flere år fremover. 

- Her har NRK kommet tett på en familie med mindreårige medlemmer over lang tid. Hva tenker du om ansvaret NRK har i en sånn situasjon?

- Når vi kommer inn i privatlivet til folk som vi gjør her, har NRK et stort ansvar. På generelt grunnlag vil jeg si at når NRK har barn som medvirker i våre serier, er det en berikelse for mange av våre serier. Og da må vi ta spesielle hensyn. Vi hadde ingen grunn til å tro at bildet vi fikk av familien ikke var riktig. Nå er konteksten en annen.

- Og dette er en påminnelse om at man må være ekstra varsom når man har med barn å gjøre, legger Fürst Haugen.

Les også: Avpubliserer Team Ingebrigtsen: - En krevende og stor beslutning

Uenig med Elden
Saken etterforskes videre og foreløpig er ingen er dømt i saken. Kort tid etter at nyheten ble kjent, gikk Gjert Ingebrigtsens advokat John Christian Elden hardt ut mot NRKs beslutning. Han mener NRK tar part i en straffesak.

Les mer: Gjert Ingebrigtsens advokat reagerer sterkt på avpublisering: – NRK tar part i en straffesak

- Om det skulle ende med frifinnelse – betyr det da at NRK har tatt feil avgjørelse?

- Vårt inntrykk er at denne serien er en belastning for de medvirkende familiemedlemmene uavhengig av skyldspørsmål. Dette er en presseetisk vurdering, og den skal vi stå i, svarer NRK-sjefen.

- Før sommeren sa dere at dere ville vente på en rettskraftig dom før dere tok en vurdering. La dere lista for høyt?

- Vi sa at vi ville vente på det, eller dersom det skulle komme nye vesentlige opplysniger eller dersom vi skulle få direkte kontakt med familiemedlemmer, så ville vi gjøre en ny vurdering. Og det har vi gjort nå.  

- Veier veldig tungt
Eksternsjef i NRK, Petter Wallace sier til Kampanje at NRK ikke ønsker at en slik serie skal være belastende for de som tar del i den. 
 
 - Vi ønsker ikke at en slik serie i denne utrolig opphetede situasjonen som det er, skal være en personlig belastning for unge mennesker. Og det har de vært veldig tydelige på at det er. Og det veier veldig tungt for oss, sier Wallace.
 
Totalt er det laget fem sesonger av «Team Ingebrigtsen». Den siste sesongen ble først vist i 2021.
 
- Bør denne saken få noen konsekvenser for hvordan NRK vurderer lignende prosjekter i fremtiden, når dere inviteres inn til en familie der det også er mindreårige?
 
- Ja, det synes jeg det bør. Vi har i mange tilfeller vært ganske opptatt av når vi blir invitert inn i den private sfæren. Så må vi vise en stor respekt for at vi nettopp får lov til å gjøre det.
 
- Må gjøre en ny vurdering
Wallace ønsker også en diskusjon internt på NRK-huset hvor lenge innhold bør være tilgjengelig fra deres plattform.
 
- Det tenker jeg vi skal diskuterer ganske grundig. Det har allerede vært serier hvor vi har hatt en begrenset publisering nettopp for å beskytte, noe vi ikke har hatt i dette tilfellet her.
 
- Du sier at det å avpublisere er et vanskelig spørsmål. Men det å la innhold ligge ute i en begrenset tidsperiode vurderer du som en annen sak?
 
- Ja, altså vi må jo huske på at når NRK får innhold fra eksterne produsenter, så har vi jo per definisjon en begrensning i visningsretten – selv om den som oftest er veldig lang. Men jeg mener vi må måle det opp mot det rent presseetiske i at unge mennesker er med på noe i en periode og at det ikke nødvendigvis resonnerer med hele perioden for visningsretten. Og der mener jeg vi kanskje må gjøre en ny vurdering.
 
- Det er viktig å ikke sammenblande en avpublisering med det samme som at man ombestemmer seg for en plan man allerede har lagt.