Spillefilmene «Armand», «Quislings siste dager» og «Sex» har alle vært blant de nominerte til å representere Norges ære i prekvalifiseringen av årets Oscar-utdeling. Torsdag denne uken ble den endelige kandidaten plukket ut på en pressekonferanse på Cinemateket hos Norsk filminstitutt i Oslo og det var filmen «Armand» med skuespiller Renate Reinsve i hovedrollen som skal prøve lykken i Los Angeles.

Filmen er også Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm. Tidligere i år fikk Ullmann Tøndel den prestisjetunge prisen «Caméra d'Or» under filmfestivalen i Cannes for nettopp «Armand».

- Et frisk pust og en film med stilsikkert vågemot. Den overrasker og berører sitt publikum, sier Kjersti Mo, leder av Norsk Filminstitutt og komitéleder under pressekonferansen på Cinemeteket. 

Det er ikke første gang Reinsve er med i en slik sammeheng. Også i 2022 var Reinsve nominert, og da med Joachim Triers suksessfilm «Verdens verste menneske».

Også produsentene Andrea Ottmar og Dyveke Graver er de samme da som nå.

Statssekretær Erlend Kaldestad Hanstveit i Kulturdepartement var raskt ute med å gratulere. 

- Et spennende valg, sier Hanstveit  som var til stede på Virkes store årskonferanse i Lillestrøm denne uken og fulgte pressekonferansen på storskjerm.

Resten av komiteen som har plukket ut finalekandidaten har vært: 

  • Dag Asbjørnsen, Norsk filminstitutt, seksjonsleder internasjonalt
  • Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker 
  • Norsk skuespillerforbund: Robert Skjærstad, skuespiller 
  • Norske filmregissører: Tonje Hessen Schei, regissør 
  • Virke Produsentforeningen: Asle Vatn, produsent 
  • Dramatikerforbundet: Arthur Johansen, manusforfatter 
  • Norsk filmforbund: Merete Bostrøm, produksjonsdesigner

Seks norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for det som tidligere het beste ikke-engelskspråklige film. Dette er «Ni liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996), «Elling» (2001), «Kon-Tiki» (2013) og «Verdens verste menneske» (2022).

Den 97. Oscar-utdelingen vil foregå i Los Angeles 2. mars 2025.