Virke Produsentforeningen og Filmforbundet forhandler om tre tariffavtaler - TV-underholdningsavtalen, TV-drama og spillefilm. Spillefilmavtalen ble landet før sommeren, men TV-underholdningsavtalen landet hos Riksmekleren. Her kom partene til enigher 11 timer på overtid i slutten av august. Dermed kunne dramaforhandlingene starte.

Partene startet forhandlingene mandag denne uken og torsdag valgte Filmforbundet å bryte.

Det får Kampanje bekreftet av lederen i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad.

- Partene står langt fra hverandre, bekrefter hun.

Dermed ligger det an til en ny runde på Riksmeklerens kontor.

- Skuffende
Forbundsleder i Norsk filmforbund, Elisabeth O. Sjaastad, forteller at de satt 14 timer i forhandlinger før de valgte å bryte.

- Det er skuffende at vi må møtes for andre gang hos Riksmekleren i høst. Det er et tegn på at bransjen vår er i en krevende situasjon, sier hun til Kampanje.

Filmforbundet og Virke Produsentforeningen mener omstendighetene i bransjen gjør det utfordrende for partene å bli enige.

- Begge parter er helt enige om at TV-dramabransjen står i en vanskeligere posisjon fordi bobla har sprukket, men samtidig så kommer det til å være etterspørsel etter TV-drama videre. Dette er en naturlig korreksjon som er forventet fra alle parter, sier Sjaastad.

- Uakseptabelt
Filmforbundets forhandlingsutvalg skal ha vært samstemte i at motpartens tilbud var uakseptabelt sett i lys av medlemmens situasjon og bransjens utvikling.

- Fra vår side må vi også tenke langsiktig og se på hvilke grunnleggende behov vi har for en bærekraftig bransje, både økonomisk og menneskelig.

Filmforbundets hovedkrav inkluderer tariffregulering av minstelønn for manusforfattere, en lønnsøkning på 5,2 prosent i tråd med frontfagsoppgjøret, og utvidelse av overenskomstens omfang til å inkludere faste ansatte.

Les også: Mer drama i vente for TV-produsenter: - Alle må være med å dra lasset