Partene har sittet hos Riksmekleren siden mandag. Etter midnatt, natt til onsdag, begynte Virke Produsentforeningen og Filmforbundet å forhandle på overtid.

Nå er det klart at partene har kommet til enighet, 11 timer etter fristen. Streiken som ville rammet TV-høsten er dermed avverget. TV-arbeiderne får et solid lønnsløft godt over det som var rammen fra forhandlingene for frontfagene tidligere i vår. 

I tillegg til blir produksjonsledere nå inkludert i avtalen, og det er avtalt forhandlingsløp for fast ansatte og produsenter  

Elisabeth O. Sjaastad, forbundsleder i Norsk filmforbund, sier til Kampanje at de er glade for å ha unngått streik.

- Det har vært utfordrende. Vi har jobbet hardt på begge sider, men vi har klart å finne frem til gode løsninger og vi opplever å få gjennomslag for våre viktigste krav som var at alle skal med og at vi har fått et solid lønnsløft, sier lederen i Filmforbundet. 

- Var det viktig for dere å unngå å gå ut i streik? 

- Streik er aldri noe vi ønsker å ty til, men det er middelet vi på arbeidstakersiden har til å bli sett og til å sette makt bak kravene våre. Vi var mobilisert og rigget til å igangsette streik om det ble nødvendig, men vi er lettet på egne vegne, TV-seernes vegne, produksjonsselskaper og kanalene med at vi slapp å starte TV-høsten med svarte skjermer.

Tøffe diskusjoner
Resultatet av meklingen sikrer en lønnsvekst på minimum 5,2 prosent, men en ramme på 6,8 prosent. Det er godt over resultatet fra frontfagene som endte med en ramme på 5,2 prosent.

- Virke er glad for å ha kommet i mål med årets lønnsforhandlinger med Filmforbundet. Vi har kommet til enighet, og unngår dermed en streik for ansatte i TV-underholdning. Våre medlemmer produserer TV-programmer som betyr mye for mange, og vi er glade for at de kan fortsette med det, sier forhandlingsleder for Virke, Trond Teisberg, i en melding.

Teisberg erkjenner at det har vært forhandlinger preget av tøffe diskusjoner.

- Det har vært mange tema på bordet, og vi har navigert oss gjennom en rekke uenigheter. Så har vi i fellesskap klart å fremforhandle en ansvarlig avtale som blant annet sikrer ansatte i bransjen et solid lønnsløft, sier Teisberg.

Overfor Kampanje forteller han at de tror dette er en god løsning som på sikt vil komme bransjen til gode.

- Vi mener at det er en lønnsvekst som lar seg gjennomføre, selv om det er et krevende oppgjør når lønnsiden økes mer enn i arbeidslivet for øvrig, sier Trond Teisberg til Kampanje.

- Men vi mener at dette er forsvarlig for bransjen og det beste vi kunne oppnå i denne situasjonen. Vi har hatt gode samtaler med motparten selv om det har vært mange krevende timer i mekling.

Fikk ikke gjennomslag for alle kravene
Filmforbundet mener de fortsatt har en vei å gå med tanke på lønnsbetingelsene i bransjen.

- Selv om vi ikke er i mål, er dette et solid steg i riktig retning. Det gjør det litt mer levelig å være TV-arbeider og jobbe med underholdningsområdet, sier Elisbaeth O. Sjaastad til Kampanje.

- Hva gjenstår?

- Våre medlemmer er fremdeles lavtlønnede, selv om de har fått et solid oppgjør. Det er kombinasjonen lav lønn, uforutsigbar tilgang på jobb og høyt arbeidspress som gjør at jeg fremdeles frykter at flere av våre flinkeste vil føle at dette er i tøffeste laget. Men jeg føler vi har vunnet frem og at vi har en gjensidig forståelse for at TV-arbeiderne og selskapene er i samme båt og at vi sammen må kjempe for bedre rammevilkår for å levere topp kvalitet på TV-produksjon som vi har bevist at vi klarer.

Blant de største produksjonene som sto i fare for å bli berørt av streiken var blant annet «Farmen», «Fjellhytta», «Vokteren», «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» og «Alt for Norge».

Flere forhandlinger venter
Nå gjenstår ordinære forhandlinger om overenskomsten for TV-drama. 

- Nå skal vi trekke pusten, sove noen timer og avtale en dato for det, sier Sjaastad.

 - Blir de forhandlingene like tøffe? 

- Det gjenstår å se. Vi har ikke satt oss ved forhandlingsbordet enda med overenskomsten som gjelder TV-drama. Vi har gode og fruktbare forhandlinger på alle områder vi har avtaler.

Norsk filmforbund har en medlemsbase på om lag 1.700 medlemmer, mens Produksjonsforeningen Virke organiserer omkring 170 selskaper innen film, TV og dataspillproduksjon.