Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening er kritisk til avtalen prinsesse Märtha Louise har inngått med det britiske kjendisbladet Hello! om eksklusive bilder fra vielsen og festen neste lørdag.

- Vi forstår veldig godt at meldingen som i dag ble sendt ut vekker reaksjoner blant journalister og redaktører. Her bryter et sentralt medlem av den norske kongefamilien med en lang og god tradisjon der man formidler via norske redaktørstyrte medier. Det er helt vanlig at man da inngår avtale om poolordninger der breddemedier som for eksempel NTB og NRK formidler stillbilder og levende bilder åpent tilgjengelig for alle – også internasjonale medier, sier hun til Kampanje.

Generalsekretæren har tidligere tatt kontakt med managementet til prinsessen med en oppfordring om at de tilrettelegger for redaktørstyrte medier som ønsker å dekke bryllupet.

- Jeg håper og tror at prinsessen forstår at det er stor interesse knyttet til denne begivenheten og at deler av begivenheten må være åpen og tilgjengelig også for redaktørstyrte medier, har hun sagt.

Onsdag kom bekreftelsen fra brudeparets PR-team om at de har valgt å selge eksklusive rettigheter til Hello!. De vil likevel legge til rette for at andre medier får ta bilder av brudeparet og gjestene ved enkelte anledninger gjennom bryllupshelgen, men selve vielsen vil ikke være blant dem.

- Salget av eksklusive rettigheter betyr blant annet at norsk offentlighet ikke får del i den mest offentlige delen av hele denne begivenheten, nemlig vielsen. Så har vi ingen problemer med å forstå at man også ønsker å holde deler av et bryllupsarrangement privat, men registrerer jo at det er solgt rettigheter også til festen.

Les også: Bekrefter at britisk kjendismagasin får dekke vielsen og festen

I en artikkel publisert av magasinet sier prinsessen at hun er spent på å være i det britiske kjendisbladet.

- Jeg er veldig spent på å være i Hello! og Hola! De har alltid nydelige fotoshoots og bryllupsstedet vårt i Gerainger er veldig vakkert og spesielt for meg, og jeg gleder meg veldig til det.

Forloveden hennes Durek Verrett legger til:

- Jeg elsker Hello! og Hola! og jeg setter veldig pris på å være i magasinene. Jeg har lest artikler [i magasinet] og føler at de virkelig forstår meg og Märtha. Andre publikasjoner gjør meg til noe jeg ikke er, men Hallo og Hola representerer virkelig hvem jeg er, og jeg er takknemlig for det, sier han til det britiske kjensdismagasinet. 

Simon Eriksen Valvik, som er presse- og kommunikasjonsrådgiver for bryllupet, svarer at de legges til rette for pressen i deler av feiringen, på både offentlig og privat område.

- Akkreditert presse kan møte opp for å ta bilder, filme og i noen tilfeller få tilgang på folk å snakke med. Flere detaljer rundt dette kommer til de akkrediterte. Vi kommer også til å distribuere bilder av brudeparet og familien til alle som ønsker det. Jeg gleder meg til å møte pressen i Ålesund og Geiranger og skal jobbe hardt for at de skal få en så god opplevelse som mulig under oppholdet, sier Eriksen Valvik til Kampanje.