I går, tirsdag kveld, var det duket for 1500 meter-finale i OL i Paris. Norske Jakob Ingebrigtsen og britiske Josh Kerr har dager og uker i forveien preget avisoverskriftene før finalen med sine mange mediestikk til hverandre.

Mange trodde gullmedalje skulle ende hos en av disse to løperne, men slik gikk det ikke. Amerikanske Cole Hocker viste krefter på oppløpet og parkerte Kerr, Ingebrigtsen og resten av feltet, og kunne juble for et noe overraskende OL-gull. Kerr måtte nøye seg med sølvmedalje, mens Ingebrigtsen endte utenfor pallen.

Norges andre utøver, Narve Gilje Nordås, endte på syvendeplass.

NRK, som sendte løpet, oppgir til Kampanje at 1500 meteren ble sett av 1,1 millioner seere. På hele kveldssendingen fra Stade de France hadde NRK et snitt på 630.000 seere. Det ga en markedsandel på 66,9 prosent.

- En av få fellesopplevelser
Selv om løpet kanskje ikke endte slik man håpet, får i det minste seertallene sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, til å smile godt.

- Vi er veldig godt fornøyde med tallene. Har hatt oppimot én million tidligere på friidrett, blant annet under EM i Roma. At vi i går fikk 1,1 millioner seere, det er vi fornøyde med, sier han og fortsetter:

- Vi ser at sport på TV er noe som virker veldig samlende på det norske folk, og er en av de få fellesopplevelsene vi har igjen.

Da EM gikk av stabelen i Roma tidligere i sommer fulgte 891.000 TV-seere med på det som endte med EM-gull til Ingebrigtsen.

Sendte stikk i forkant
I forkant av løpet har både Kerr og Ingebrigtsen skrudd opp temperaturen i form av å sende hverandre stikk i mediene. Skarp rivalisering tror Olsen Langfeldt kan ha vært med å øke seertallene.

- Hvordan tror du mediestikk og høy temperatur påvirker seertallene?

- Jeg tror det virker positivt på tallene. Det er en rivalisering som bidrar til å øke spenningen i forkant. Om det styrker de sportslige prestasjonene er en annen diskusjon, sier Olsen Langfeldt.

- Når det er så stor interesse, setter dere da inn ekstra ressurser?

- Vi har et veldig godt drillet team som fungerer utmerket uavhengig om det er 500.000 som ser på, eller én million.

Ny mulighet på lørdag
Selv om det med norske øyne endte med en skuffende fjerdeplass for Ingebrigtsen i går, kommer det nye muligheter i OL.

- Jeg tror Jakob har store sjanser for på 5000 meteren som begynner med heat allerede i dag. Det er finale lørdag klokken 20.00, og da er det nye muligheter, sier Olsen Langfeldt.

Også disse løpene blir sendt på NRK.

Håndball gir TVNorge-opptur
Også TVNorge kan vise til fine OL-tall tirsdag. Warner Bros. Discovery (WBD), som eier TVNorge, forteller at kvartfinalen i håndballkampen mellom Norge og Brasil sørget for OL-rekord på kanalen.

- Kvartfinalen ga oss våre høyeste seertall på TVNorge så langt i OL, sier PR & Communications Manager for Warner Bros. Discovery, Marianne Aambø.

I snitt så 457.000 TV-seere håndballjentene ta seg videre til semifinale. Seertoppen ble nådd med 528.000 seere. Både 1500 meter-finalen og håndballkampen ble vist på Max, men WBD deler ikke tall fra strømmetjenesten.

I Norge er det WBD og NRK som har TV-rettighetene på OL. Rettighetene er fordelt på følgende måte:

WBD sender absolutt alt av OL gjennom sin strømmetjeneste Max. På lineærkanalen TVNorge sendes de mest interessante idrettene og konkurranse sett med norske øyne, for utenom friidrett, triatlon og kappgang. Disse idrettene er forbeholdt NRK lineært.