Mandag formiddag møtes partene til mekling hos Riksmekleren for å se om en eventuell streik er mulig å unngå, men leder i Norsk Filmforbund, Elisabeth Sjaastad, sier en streik absolutt er et mulig utfall. 

- Streikeviljen blant medlemmene er høy, sier Sjaastad til Kampanje mandag morgen. 

Hun favner ruindt 1.700 medlemmer som representerer et bredt spekter av fagfolk, og forbundet har allerede varslet at et stort antall av disse vil bli tatt ut  ved en eventuell streik. 

- Vi har varslet plassoppsigelser på oppunder 400 medlemmer som totalt sett kan bli tatt ut i streik, sier Sjaastad. 

TV 2 og TVNorge kan rammes
Fredag før helgen ble det også klart hvilke produksjoner som rammes først og dette er flere av de største TV 2- og TVNorge-produksjonene denne høsten. Disse er «Farmen», «Fjellhytta» og «Vokteren» som alle går på TV 2 og de to TVNorge-produksjonene «Jaget» og «Alt for Norge».

- Hvorfor akkurat disse programmene? 

- Det er programmer som er under produksjon, sier Sjaastad. 

Hun sier videre at ved et eventuelt streikeuttak så vil disse produksjonen blir rammet, men hvorvidet de stanser helt opp ønsker hun ikke å kommentere. 

- Nå har vi varslet hva vil gjøre og hvor mange vi vil ta ut ved en streik, sier Sjaastad. 

Det er fortsatt mulighet for at en stor TV-streik kan unngås. For den 26. og 27. august skal Filmforbundet møte motparten, Virke Produsentforeningen, hos Riksmekleren.

- Er det mulig å unngå en streik?

- Det er alltid mulig om vi klarer å finne konstruktive løsninger sammen og arbeidsgiverforeningen kommer oss møte. Vi befinner oss i et skjebnefelleskap med kanaler og produksjonsselskaper som alle vil lage det beste innholdet til publikum, også ønsker ingen at seerne skal være skadelidende. Men dette er ikke lenger bærekraftig og vi har nådd en smertegrense, sier Sjaastad.

Les mer: Streik truer TV-høsten: - En uholdbar situasjon

Virke: - Ulike oppfatninger
Forhandlingsleder for Virke, Trond Teisberg, sier til Kampanje at de går inn i meklingen med et mål om en enighet og en avtale begge parter kan være fornøyde med.
 
- Så er det nok litt ulike oppfatninger av hvordan dette kan sikres best mulig – og den økonomiske situasjonen i bransjen i dag. Produksjonsselskapene i Virke opplever at konkurransen er tøff og at marginene er presset. For Virke er det viktig at vi i dette hovedoppgjøret følger arbeidslivet for øvrig, og ikke priser oss ut av markedet, sier han.
 
- Virke har vært konstruktive i forhandlingene, og har langt på vei imøtekommet Filmforbundets viktigste krav, og vi ser nå frem til å diskutere endelig innretning på disse i meklingen, sier Teisberg.

En streik vil tidligst tre i kraft fra og med 28. august.

- Hvis det blir mekling på overtid, vil en potensiell streikestart bli utsatt. Det kan komme opptrapping av streiken, skriver Filmforbundet i en melding.