I en helt fersk undersøkelse fra Medietilsynet kommer det frem at til tross for aldersgrensen så er det et stort antall barn som bruker sosiale medier. Tilnærmet alle 13-åringer bruker sosiale medier, og totalt i aldersgruppen ni til 18 år ligger bruken på 86 prosent.

- Til tross for at det er 13-års aldersgrense for å ha egen bruker på Snapchat, Tiktok, Facebook og Instagram, får et flertall av barna som bruker disse mediene egen bruker før de fyller 13 år, heter det i delrapporten «Barn og unges medievaner og tilgang til teknologi» som ble publisert mandag morgen.

 Men aldersgrensen til tross, er 53 prosent av niåringene, 58 prosent av tiåringene og 72 prosent av elleveåringene på sosiale medier. 27 prosent av foreldrene til 9–12-åringer svarer at deres barn bruker sosiale medier daglig eller ukentlig.

- Tallene kan tyde på at bruken av sosiale medier er større blant de yngste barna enn mange foreldre er klar over. Dette er tjenester der vi vet at barn kan bli eksponert for både innhold og atferd som kan være skadelig for dem, eksempelvis vold, kroppspress og ulovlig bildedeling. Medietilsynets klare anbefaling til foreldre er derfor å overholde 13-årsgrensen, sier daglig leder i Medietilsynet Mari Velsand i en melding. 

De mest brukte tjenestene blant barn og unge er Snapchat (70 prosent), TikTok (58 prosent) og Instagram (46 prosent).

Delrapporten er den første i undersøkelsen «Barn og medier 2024», gjennomført av Verian på oppdrag fra Medietilsynet. Undersøkelsen gjennomføres hvert andre år. 3.212 barn i alderen ni til 18 år på 122 skoler deltok i årets undersøkelse.

40 prosent svarer at de ville følt seg utenfor dersom de ikke var på sosiale medier, men likevel synes 37 prosent at de bruker for mye tid der. Mer enn hver fjerde 9–18-åring opplever at bruk av sosiale medier går utover søvnen, og nesten tre av ti skulle ønske at de klarte å logge av oftere.

– Disse tallene er rimelig stabile fra forrige undersøkelse, men viser likevel at bruken av sosiale medier er utfordrende for en del barn og unge, sier Mari Velsand.

Flere får mobil i ung alder
Det er flere barn i 2024 som får egen mobil i ung alder enn før, viser undersøkelsen. Andelen av ni- til elleveåringer som har egen mobil, har økt kraftig de siste ti årene og ligger nå på 94 prosent, mot 85 prosent i 2014.

I undersøkelsen kommer det fram at 62 prosent av ni- og tiåringene fikk sin første mobil allerede før de fylte åtte år. Dette er en sterk økning sammenlignet med de som i dag er 17 og 18 år gamle, der kun 35 prosent fikk sin første mobil før de fylte åtte.

I tillegg har omtrent halvparten egen PC eller datamaskin hjemme, eget nettbrett, egen TV og/eller egen spillkonsoll koblet til TV.