Torsdag skrev NRK at en næringstopp var siktet for snikfilming under Arendalsuka. Nå viser det seg at det var en journalist fra Dagens Næringsliv ble utsatt for filmingen, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Mannen skal etter hva DN melder ha delt leilighet med en politiker, to kolleger og en journalist. Fredag skriver DN-redaktør Janne Johannessen i en kommentar at journalisten jobber i DN, og at det var han som oppdaget snikfilmingen.

- Kritisk sans er ikke noe man skrur av og på. Det er et instinkt. Når man befinner seg på et privat baderom under Arendalsuka, burde det imidlertid være rom for å ta en pause fra den kritiske journalistikken. Selv for en DN-journalist. Som sjefredaktør er jeg glad for at vår reporter likevel var usedvanlig årvåken, skriver DN-redaktøren. 

Redaktør:

Janne Johannessen forteller til Kampanje at de tar vare på journalisten.

Bodde med samboer
Til Kampanje svarer Johannessen på følgende spørsmål via e-post:

- Hvordan har journalisten det akkurat nå?

- Jeg ber om forståelse for at det er et spørsmål som jeg hverken kan eller ønsker å svare på.

- Hvordan vil DN følge opp saken?

- Det blir en løpende og intern redaksjonell vurdering.

- Hvordan vil DN ta vare på journalisten fremover? Hvilke rutiner har DN for tilfeller som dette?

- Vi har hele veien vært opptatt av å ivareta vår journalist. På generell basis handler våre rutiner i slike tilfeller om å ha meget tett dialog med våre medarbeidere og kartlegge deres ønske om bistand.

- DN sendte en rekke journalister til Arendal. Hvorfor bodde denne journalisten i denne leiligheten?

- Å finne rom i Arendal er som kjent krevende, og vår medarbeider bodde derfor sammen med sin samboer. I år vurderte vi det som greit, men vil neste år forsøke å finne en bedre bosituasjon. 

- Forferdelig trist
Prosjektleder for Arendalsuka, Tone Taraldsen, forteller til Kampanje at Arendalsuka har et sett med holdningsregler som de forventer at alle deltakerne følger.

- Det er forferdelig trist at noen skal bli utsatt for snikfilming, uavhengig om det er på Arendalsuka eller andre steder, sier Taraldsen til Kampanje.

- Vil Arendalsuka følge opp dette på noen måte?

- Dette er et privatrettslig forhold som har oppstått i en privatbolig, og som vi som arrangør av møteplassen Arendalsuka, ikke er en part i.

-Vil dere følge opp de fornærmede?

- Vi fikk denne informasjonen samtidig med alle andre gjennom media i går. Etter hva vi forstår er dette en politisak.  

Anmeldt
Vedkommende har nå anmeldt saken, sammen med de tre andre fornærmede. DN presiserer at det fortsatt er uklart hvilket omfang filmingen kan ha. Johannessen skriver at avisen forventer at politiet prioriterer saken.

- I en tid der norsk næringsliv må være svært oppmerksom på risikoen for spionasje og utpressing, kan man aldri bagatellisere ulovlig filming og overvåkning, skriver Johannessen.

NRK, som har vært i kontakt med bistandsadvokaten for journalisten, skriver at mannen er siktet for «seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd».

- Utover det viser jeg til politiets etterforskning. Min klient håper etterforskningen blir prioritert, slik at omfanget av saken kan bli klarlagt, sier advokat Cecilie Nakstad.