Andre kvartal 2024 er unnagjort, og nyhetsbildet har vært både stort og varierende. Sammen har analyseselskapet YouGov, mediaintelligens- og rådgivningsbyrået Infomedia og kommunikasjonsbyrået PR-operatørene gjennomført undersøkelsen AgendaTracker som kartlegger hvilke nyhetssaker som gjør inntrykk på nordmenn.

Et variert utvalg nyhetssaker med nasjonalt nedslagsfelt har fått nordmenn til å kjenne på en rekke forskjellige følelser gjennom kvartalet.

En av sakene som ble mest omtalt av mediene i det gitte utvalget var sakene om Frank Løkes forsøk på å bestige Mount Everest uten ekstra oksygen. Om lag 300 saker ble skrevet om Løke, hvor på 21 prosent forteller at de ble oppgitte over Løke. 12 prosent forteller at de lot seg provosere, og like mange dro på smilebåndet av den tidligere håndballstjernens påfunn.

Også Ingvild Kjerkols underkjente masteroppgave ble hyppig omtalt av mediene. Cirka 400 saker ble skrevet om masteroppgaven, hvor på 28 prosent av nordmenn ble oppgitt, 19 prosent provosert, mens 12 prosent ler av det hele.

- Frank Løke er ganske unorsk av seg og det går sjelden upåaktet hen. Når det gjelder Kjerkhol så var vi vel ganske mettet av politikerjuks fra før, så jeg forstår godt at folk blir provosert, sier Lejla Grinde, leder for strategisk rådgivning i Infomedia. 

Ser rødt av Rød ungdom-leder
Sakene som har satt sinne i kok hos nordmenn er særlig sakene rundt økningen av Vipps-ran blant ungdom og Rød ungdom-leder Amrit Kaurs TikTok-video.

I mai publiserte Kaur en video på TikTok hvor hun blant annet kalte statsminister Jonas Gahr Støre, Nato-sjef Jens Stoltenberg og oljefond-sjef Nicolai Tangen som terrorister. 14 prosent har reagert med sinne på saken, mens 18 prosent ble provosert av uttalelsene. 25 prosent ble oppgitte. Videoen ble for øvrig slettet.

Fenomenet Vipps-ran nærmer seg 100 artikler gjennom juni, og er fortsatt en aktuell sak. 38 prosent av nordmenn forteller at de blir sinte av å høre om dette, 24 prosent triste og 20 prosent provosert.

Jørgen W. Bjerke, partner og rådgiver hos PR-operatørene, forteller at det er godt å se at nordmenn engasjerer seg, selv om det er sinne vi reagerer med.

- Det blir litt andedam over dette kvartalet, med Frank Løke i spissen. Så er det, tross alt, godt å se at vi fortsatt blir sinna, enten på politikere som jukser eller ran blant barn. Det hadde vært verre om vi bare var oppgitte, sier Jørgen W. Bjerke, partner og rådgiver i PR-operatørene.

Friidrettsstjernene inspirerer - været både gleder og skremmer
Friidrettsstjernenes rekord-EM sendte imidlertid følelsene helt andre retningen enn hva de nevnte nyhetssakene gjorde. Jakob IngebrigtsenKarsten Warholm og de andre friidrettsprofilene sørget for at det ble publisert mer enn 200 oppslag om EM.

Hele 51 prosent at de ble glade eller inspirert av å høre om de norske utøvernes medaljefangst.

I tillegg til solide idrettsprestasjoner sørget vær-saker for positivt engasjement blant leserne.

Unormalt varmt mai-vær, kombinert med enorme mengder regnskyll, har gledet 29 prosent av nordmenn. Dog oppgir 10 prosent at de har blitt skremt av sakene.