Onsdag publiserte VG en sak om kjendisenes sommerbilder. Først ut av sommerglade kjendiser er Emilie «Voe» Nereng og kjæresten Michael Hansson på Stavernfestivalen, som kan sees fra forsiden og toppbildet i selve saken. Bildet av Nereng og Hansson er hentet fra førstnevntes Instagram-profil, der hun selv har merket innlegget som reklame for Stavernfestivalen. Det har ikke VG. Avisen har også droppet å opplyse om at de er en av sponsorene til Stavernfestivalen.

Det får kampanjeansvarlig i KLP, Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl, til å reagere. På sin egen LinkedIn-profil har han det han kaller for en «liten utblåsning», og stiller spørsmål ved at VG unnlater å informere om sponsingen og at flere influensere er sponset av Stavernfestivalen.

«Dette er jo egentlig ikke en enorm sak, men jeg synes personlig det er veldig uryddig. Det er klart Stavernfestivalen har en stor fordel av at det kommer på VG at det er mange kjendiser der og at det fremstår som at disse har det topp - når de får betalt for å ha det helt topp. Jeg sier ikke at Nereng ikke har hatt det topp, men jeg sier at jeg også sikkert hadde hatt det topp, om jeg fikk betalt for å være der, ta med kjæresten min, og sikkert henge på VIP-området, og om alle «influencer»-vennene mine også fikk betalt for å være der», skriver Wisløff-Høgestøl.

I eget kommentarfelt oppfordrer Wisløff-Høgestøl Kampanje til å følge opp saken, og det har vi gjort.

Har du tips til saker du gjerne vil at Kampanje skal se på? Ta kontakt med redaksjonen. Send en e-post til kampanje@kampanje.com eller kontakt en av våre journalister.

- Rart at de ikke klarer å holde bedre orden på ting
- Dette er ikke første gangen det skjer, men jeg skjønner ikke helt hvordan de klarer å tråkke utenfor. Man skulle tro det var lettere å bare merke slikt innhold riktig, sier Wisløff-Høgestøl til Kampanje.

Flere har engasjert seg og kommentert innlegget hans.

- Det føltes nesten som en ubetydelig liten sak, men blir det mange nok er det bra at folk setter spørsmålstegn. Det er egentlig banalt, for hadde de merket saken hadde det ikke vært noe å tenke på.

- Synes du VG er en «versting» når det kommer til skille mellom kommersielt innhold og redaksjonelt innhold?

- Det har jeg ikke dekning for å svare på, men mitt inntrykk er at det har vært en del tilfeller, og det henger vel litt sammen med at de skriver mye kjendisstoff. Jeg leser ikke alle aviser, så for alt jeg vet er andre aviser like ille, men jeg har jo registrert hvordan VG har skrevet saker om VG-lista, podkaster og Max Social, som er litt i samma gata. Jeg synes det er rart at de ikke klarer å holde bedre orden på ting, sier han.

- Burde sett at dette innlegget var merket reklame
Avdelingsleder Synnøve Åsebø i VG svarer at dette er en sak de lager hver sommer der de viser frem kjendisenes sommerbilder og at artikkelen oppdateres fortløpende i løpet av fellesferien. 

- Er det noen grunn til at dere ikke opplyser om at VG er sponsor av Stavernfestivalen i saken?

- Saken handler i utgangspunktet ikke om Stavernfestivalen, men om kjendisenes sommerferier. Vi vil likevel legge inn en merknad om at VG er sponsor av Stavernfestivalen, lik den vi har hatt i den øvrige dekningen av festivalen, sier Åsebø.

- Er dere kjent med at influensere er sponset av festivalen dere sponser? Nereng merker eget innlegg som reklame, men det kommer ikke frem i saken deres. Er det vanlig praksis?

- Vi er godt kjent med at influensere sponses av norske festivaler, og burde ha sett at dette innlegget var merket reklame. Vi opplyser nå om det i saken.

Åsebø opplyser at redaksjonelle vurderinger tas uavhengig av kommersielle samarbeid.

- Sponsoravtaler håndteres av VGs markedsavdeling. VGs underholdningsavdeling har en bred dekning av festivalsommeren i Norge, og redaksjonen står fritt i sine vurderinger av hvilke festivaler som skal dekkes - og hvordan.