Navn: Geir Roen Søndeland 

Alder: 39

Stilling: Påtroppende ansvarlig redaktør og daglig leder i RA Stavanger. Avtroppende politisk journalist i Oslo for Stavanger Aftenblad.

Aktuell: Trer denne høsten inn i stillingen som ansvarlig redaktør i Amedias nye avis i Rogaland, RA Stavanger.

- Hvor går årets ferie? 

- Jeg landet nettopp på Kypros. Blir nok en tur til Ål i Hallingdal etter Syden og noen dager i Oslo før jeg begynner i ny jobb i Stavanger. Fikk to ferieuker i Tyskland under Fotball-EM og noen flotte dager i Stavanger, Egersund og på Utsira. Hvis noen lurer på hvordan man får to måneder sammenhengende ferie, så er det bare å slutte i jobben og få en sentral rolle hos konkurrenten.

- Som ny redaktør i nyoppstarta RA Stavanger - hvordan skal du bruke din erfaring fra Stavanger Aftenblad til å utfordre din gamle arbeidsplass?

- Sorry, Aftenbladet. Jeg kommer til å ta i bruk alle de beste triksene jeg har lært gjennom elleve pluss tre år hos dere. Jeg har erfart ekstremt mye og blant annet fått ti elleville år i rikspolitikken. Jeg vet hva dere er gode og dårlige på, Aftenbladet, og jeg kommer til å bruke det mot dere når og hvis det trengs – på en fair måte. Først og fremst skal RA Stavanger være RA Stavanger. Vi skal gi Stavanger Stavanger. Vi skal dyrke det superlokale og lage en frisk, freidig og folkelig avis. Det blir både tungt og lett, underholdning og graving, pinsett og gaffel. Så vil jeg gjerne ha første arbeidsdag i RA Stavanger før jeg deler detaljer om hvordan mitt nye drømmelag skal få til dette sammen. For den strategien gjenstår faktisk å lage.

- Spiser du is for rikets sikkerhet slik Geir Pollestad oppfordrer til, og hva er i så fall favorittisen? 

- Geir Pollestad maser på meg på Snapchat om all slags, inkludert is og rikets sikkerhet. Jeg svarer ham normalt med et par lattergrineemojier og håper han ikke gjennomskuer at jeg bare er sånn passe interessert i dagens utvalgte snaptema. 

- VG-saken om is og rikets sikkerhet er lærebok Geir Pollestad. Han får en idé, tar selv kontakt med redaksjonen og får mye blest. Jeg liker det faktisk, for det viser meg en initiativ- og idérik politiker som tenker budskap, grep, vinkling og formidling. Han legger all skam og selvhøytidelighet til side. Han fikser gjerne alt selv, fra idé til to sider i VG. Det trenger vi mer, ikke mindre, av på det høyeste nivået i norsk politikk. Så til spørsmålet: Jeg er noe usikker på om min forkjærlighet for Snickers-is er det som vil få Putin bort fra tanken om å invadere Norge.

- Hvilken reklame fikk deg sist til å kjøpe et produkt og hvorfor?

- En god reklame får meg til å kjøpe noe uten at jeg merker at jeg blir utsatt for reklame. Derfor vet jeg jo ikke svaret på det spørsmålet. Jeg vil tro at jeg har kjøpt Coca-Cola en rekke ganger i sommer nettopp av den grunn. 

- Hva synes du om størrelsen på Elon Musk lønns- og opsjonspakke på 500 milliarder kroner, er det fortjent?

- Isolert er det sikkert helt fortjent, selv om summen er absurd. Hvis han har vært så dyktig, kynisk og smart at han har satt seg i den posisjonen, så er det vel bare å applaudere. Ta Premier League. Folk klager over lønningene der. Samtidig betaler nordmenn enorme summer hver måned og bidrar til at Premier Leagues mest lukrative TV-avtale med et enkeltland, faktisk er med Norge, så vidt jeg vet. Milliarder av folk verden rundt drømmer om å bli like god som Haaland eller bruker tid eller penger på Premier League. Men ikke alle kan bli like god som Musk eller Haaland. Alt dette har sin pris. Så kan vi heller snakke om den giftige cocktailen Musk, Trump og X en annen gang.

- Hvilken app på telefonen tilbringer du mest tid på og hvorfor? 

- NTB. Folk som ikke har tilgang på NTB, skulle bare visst hvor bra og hektende det er å være konstant oppdatert på det nasjonale og internasjonale nyhetsbildet. 

- Hva var bedre før? 

- I tilfeldig rekkefølge: USA, Russland, Sega Mega Drive, Championship Manager, VHS, Minidisc, pog, basketkort, diablo, det norske herrelandslaget i fotball, NOK, fasttelefon, folks hukommelse (og evne til å huske fasttelefonnumre), Facebook, Twitter og Elon Musk.

- Trenger vi en aldersgrense på TikTok og andre sosiale medier og hvor bør grensen settes? 

- Det er veldig inngripende, men ja, jeg heller mot at det nok er det riktige dessverre. Eksperimentet vi holder på med nå, har gått altfor langt og er egentlig ganske ellevilt. All ære til foreldre, foresatte, lærere, besteforeldre, trenere, ledere og alle andre som tør å snakke imot den lette løsningen: Ikke gjør noe - og dermed ofre barn, ungdom og våre neste voksne på teknologigigantenes alter. Egentlig er jeg redd for at hele verdensordenen, slik vi kjenner den, på sikt står på spill om ikke voldsomme grep tas mot de nokså mørke kreftene som er sluppet løs.

- Hva kan vi lære av Frank Løke? 

- Hvordan man går fram for å bli en uspiselig egoist. Jeg skjønner veldig godt at han ønsker og digger oppmerksomhet. Jeg ser også at jeg selv er en del av en bransje som vier ham uforholdsmessig mye oppmerksomhet. Jeg synes egentlig det er for få typer i Norge som ikke er A4. Løke er jo alt annet enn A4. Men han burde tenke gjennom hvor mange som på ekte bryr seg om ham før han utsetter seg selv for dødsrisiko på vei opp Mount Everest. For meg er ikke det en fjelltopp, det er toppen av egoisme. Flere i hans følge døde. Jeg håper folk finner seg bedre forbilder, men bare faren for at folk lar seg inspirere til å prøve på det samme, burde være nok til å stoppe Frank Løke.

- Endelig sommerferie, men hva gjør du for at feriedagen skal bli så perfekt som overhodet mulig? 

- Svarer ikke Kampanje. Oppfyller lovnaden om å koble helt ut og ikke tenke på RA Stavanger på Kypros. Melder ikke noe kontroversielt om Frank Løke som gjør at det tar av i alle kanaler her jeg ligger og prøver å slappe av i solsengen.