En undersøkelse av 21 lokalaviser viser at redaktører synes det er så vanskelig å rekruttere nye journalister at de må hanke inn folk uten journalistisk utdanning, sier medieforsker Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet til Klassekampen.

Redaktørene var mest uroet over egen evne til å produsere grundig og kritisk journalistikk. De var også redde for å havne bakpå i den digitale utviklingen. Det skjer mens man ser en større demografisk trend hvor unge personer i større grad trekker til byene. Undersøkelsen tok også for seg journaliststudenters synspunkt.

- I studien så vi også et paradoksalt sprik mellom studentenes oppfatning av hva det vil si å jobbe i lokalavis og hvilke oppgaver redaktørene i lokalmediene trenger dem til, sier hun.

Den siste uken har det gått en debatt i Medier24 som handler om hvordan man skal angripe utfordringen. Bransjeavisens ansvarlige redaktør Erik Waatland skrev i et meningsinnlegg sist uke at journalister i hovedstaden på søken etter jobb bør «legge bort kaffe latten og søke jobb utenfor ring 3».

Generalsekretær Tomas Bruvik i Landslaget for lokalaviser (LLA) sier det til stadighet er gode muligheter for å få seg en fast stilling utenfor de store byene.

- Som regel er det langt oftere utlyst faste stillinger enn vikariater i lokalavisene utenfor storbyene, sier han.