Navn: Mathilde Hogsnes

Alder: 32

Stilling: PhD-kandidat på Kristiania. Forsker på sosiale medier og kommersiell påvirkning.

Aktuell: Hogsnes har undersøkt 3.278 innlegg fra 33 forskjellige mikroinfluencere i Skandinavia. Hennes forskning viser at at halvparten av disse influencerne poster innlegg som ser ut som reklame, uten å merke det. 

- Hvor går årets ferie?

- Årets ferie startet med at jeg giftet meg i Tønsberg. Deretter dro jeg på bryllupsreise til Amsterdam. Jeg har aldri vært i Amsterdam før, så det var stas å endelig kunne oppleve den byen. Nå gjenstår oppussing av leilighet og helgeturer til Sørlandet og Tønsberg. Jeg har lang ferie i år og ser frem til sløve dager før oppstart i ny jobb på OsloMet til høsten.

- Er annonsører på sosiale medier i ferd med å spenne bein på seg selv når de oppfordrer influencere til å ikke markere innlegg som reklame? 

- Ja, uten tvil. Denne praksisen bidrar til å svekke profesjonaliseringen av influencerindustrien. Influensere, nettverk, PR-byråer og annonsører må alle samarbeide for å opprettholde etisk praksis innad i industrien.

- Regulering knyttet til merking er veldig viktig, ettersom det sosiale og det kommersielle innholdet er så tett sammenvevd på sosiale medier. Hva som er reklame og hva som er genuine anbefalinger blir vanskeligere å skille. Dette kan gjøre det vanskeligere for oss å ta informerte forbruksvalg.

- Heldigvis er det ikke vanlig praksis blant seriøse aktører å fraråde merking av reklame.

- Spiser du is for rikets sikkerhet slik Geir Pollestad oppfordrer til, og hva er i så fall favorittisen?

- Jeg elsker is og spiser gjerne to om dagen, så Pollestad er nok godt fornøyd med min innsats der!

- Hvilken reklame fikk deg sist til å kjøpe et produkt og hvorfor?

- Jeg kjøpte en ansiktskrem etter å ha sett en reklame fra en influencer på TikTok, paradoksalt nok i jobbsammenheng hvor jeg forsket på influenceres kommersielle påvirkningskraft. Påvirkningskraften funket, og kremen levde faktisk opp til forventningene. 

- Hva synes du om størrelsen på Elon Musk lønns- og opsjonspakke på 500 milliarder kroner, er det fortjent?

- Jeg tenker at ingen enkeltperson fortjener så mye penger. 

- Hvordan synes du det norske spillmonopolet fungerer?

- Jeg kan lite om dette, men jeg er generelt positiv til reguleringer og ordninger som beskytter og varetar samfunnet og befolkningen.

- Hva var bedre før?

- Jeg tror folks tilstedeværelse var bedre før tiden med sosiale medier og smarttelefoner.

- Trenger vi en aldersgrense på TikTok og andre sosiale medier og hvor bør grensen settes?

- Ja, jeg mener at vi trenger en økt aldersgrense på TikTok og andre sosiale medier. Barn og unge er ekstra sårbare for skadelig innhold og kommersielt press. En aldersgrense vil nok ikke løse de store utfordringene, men bidra i en positiv retning.

- Hva kan vi lære av Frank Løke?

- Oi, den var vanskelig. Jeg tror vi kan lære litt av det å være komfortabel med å ikke bli likt av alle.

- Endelig sommerferie, men hva gjør du for at feriedagen skal bli så perfekt som overhodet mulig?

- En perfekt feriedag for meg består av en god kopp kaffe, en gåtur i Oslo og ett glass eller to med venner og familie. For at feriedagen skal bli så perfekt som overhodet mulig bør jeg legge vekk mobilen. Det er vanskelig, men jeg skal gjøre så godt jeg kan. God sommer!