Fredrik Skavlan vinner prisen for Årets avistegning med tegningen «Håndbok for politisk ledelse», publisert i Aftenposten 2. september i fjor. Prisen deles ut av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening.
- Denne prisen overgår det meste. Det var avistegner jeg alltid ville bli, før TV tok meg. Og med tanke på det skyhøye nivået vi har på avistegnere i Norge, får man bare håpe juryen vet hva de gjør. Takknemlig er jeg uansett, sier Fredrik Skavlan i en uttalelse.
Premien er på 30.000 kroner og Fredrik Skavlan donerer summen til Amnesty.
Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her.
- Banal og knusende
Skavlans tegning er en kommentar på de mange skandalene som har preget politikken de siste årene, der habilitet, pendlerboliger og aksjehandler har vært noen av stikkordene.
- Fredrik Skavlan har brukt avistegningens virkemidler til å formidle en stor og kompleks sak på en svært enkel og treffende måte. Enkelheten er banal og knusende. I sin barnlige uskyldighet er den ganske streng, sier juryen.
- Skavlans versjon av «Håndbok for politisk ledelse» illustrerer ikke bare en av de største og mest omtalte sakskompleksene i lang tid, men gjør det også på en selvstendig måte. Tegningen står svært godt på egne bein og har et formspråk som er gjenkjennelig og som oppsummerer saken på en enestående god måte.
Juryen har bestått av Tom Erik Thorsen (sjefredaktør i Varden (leder)), Tone Sofie Aglen (politisk kommentator i NRK), Jens Kihl (kulturredaktør i Bergens Tidende) og Bianca Boege (stedsansvarlig Avistegnernes Hus).
- Ironisk
Prisen ble delt ut av kulturminister Lubna Jaffery på MBLs Medieleder-konferanse i Kristiansand tirsdag.
- For en ironi at det er jeg som skal dele den ut, sa hun til latter fra salen.
Fredrik Skavlan dro spøken litt lenger i sin takketale.
- Hadde denne forenklede utgaven faktisk eksistert, hadde kanskje ikke Lubna hatt denne jobben, sa han med henvisning til Jafferys forgjenger, Anette Trettebergstuen, og hennes exit fra regjeringen som følge av en habilitetssak.
Skavlan kunne røpe at tegningen har blitt tatt overraskende godt imot av det politiske Norge. Blant annet har statsministerens kontor kjøpt signerte trykk og Stortinget har trykket den opp på tusen postkort «med hilsen fra alle oss på Stortinget».
- Det er som å være sinna på noen som hele tiden forsøker å gi deg en klem, spøker Skavlan.
- I enkelte land kan denne typen «ydmykelse» bli tatt ille opp, men heldigvis er de godt forsynt med selvironi på Stortinget. Den har de sannelig fått bruk for, sier Fredrik Skavlan.
Kommentér