I en ny rapport gjennomført av svenske Mediavision viser deg seg at ti prosent av norske husholdninger abonnerer på ulovlige strømmetjenester, også kalt IPTV.

- Sport og sportsinnhold er en viktig faktor til at så mange husholdninger velger å abonnere på ulovlige tjenester. Her kjøper de ulovlig innhold til en billig penge, sammenlignet med det som strømmetjenestene tilbyr. Ifølge våre undersøkelser svarte 24 prosent av alle nordmenn som har tilgang til en ulovlig IPTV-tjeneste at de så direktesendt sport i går. Det er høye tall – og det er skremmende for de som driver business i henhold til lovverket. Ja, dette er alvorlig, sier prosjektleder Natalia Borelius i Mediavision i en pressemelding.

Ifølge analysebyrået øker ulovlig IPTV-strømming i Danmark og Sverige, mens den har holdt seg stabil i Norge.

- Det er ingen tvil om at ulovlig IPTV vokser stort i Norden. I Norge og Finland ser vi relativt stabile tall fra 2023 til 2024, men tallene for Danmark og Sverige er langt mer bekymringsfulle. Og i Norden som helhet er det en situasjon som ikke lover bra. Dette er alvorlige tall for bransjen som lever av kjøp og salg av rettigheter – samt som distribuerer lovlig rettighetsinnhold.  Vi ser også at økningen på ulovlig IPTV i Norden er stor blant de yngre målgruppene, gjerne under 24 år. Det er målgruppen som 15 til 24 år som har økt mest, sier Borelius.

Den samme rapporten  viser at 84 prosent av dem som på ulike måter benytter seg av ulovlig strømming via IPTV, har sagt opp sine lovlige abonnement, enten det er betal-TV eller premium strømming.

- Denne utviklingen taper rettighetshavere mye penger på – og det er også svært negativt for de som selger rettigheter. Også for distributørene er dette en svært negativ utvikling. Det er viktig at det tas aktive grep for å få redusert og/eller stoppet den ulovlige IPTV-utviklingen, sier Borelius.

Totalt har 1.100 nordmenn i aldersgruppen 15 til 74 år svart i undersøkelsen.

I mars la TV 2 frem skrekktall på det store Fotballtinget om at rundt 300.000 nordmenn bruker ulovlige tjenester for å se premium live sport. TV 2-sjef Olav T. Sandnes har flere ganger adressert ulovlige pirat-seere gjennom møter med Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund og kaller det en kjempeutfordring.

Les mer: TV 2 går til angrep mot 300.000 pirat-seere – fotballtopper skremt av tyvtittingen