I et felles brev tar pressetoppene i Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund til orde for kraftigere reaksjoner overfor Israel og ber norske myndigheter med statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eie «ta et lederansvar»

- Norske myndigheter bør si tydelig fra til israelske myndigheter om at situasjonen for pressefrihet og journalistsikkerhet er fullstendig uakseptabel, heter det i brevet.

Brevet er signert av Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag og Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening og tar opp både pressefriheten og journalistsikkerheten i Israel og Gaza.

- Vi er alle dypt bekymret over en helt prekær situasjon med kontinuerlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det gjelder både situasjonen for journalister som oppholder seg på Gazastripen, manglende muligheter for redaktørstyrte medier til å rapportere fra krigen og en økende vilje til å blokkere medier, heter de brevet som er datert 5. april.

Presseforeningene viser videre til at «sikkerhetssituasjonen for journalister i Gaza mangler sidestykke» og at det siden starten av krigen for seks måneder siden er minst 95 journalister og mediearbeidere drept i krigen mellom Israel og Hamas, ifølge tall fra organisasjonen Comitee to Protect Journalists.

- Hver dag risikerer de få journalistene som oppholder seg i Gaza liv og helse for å gjøre jobben sin, heter det videre.

Tidligere har de samme tre presseorganisasjonen henvendt seg til Israels ambassadør i Norge på grunn av bekymringen over «hvor vanskelig det er for utenlandske journalister å slippe til i Gaza og for restriksjonene som israelske myndigheter pålegger de få som slipper inn».

Også godkjenningen av loven som er ment å gi regjeringen myndighet til å stoppe sendinger fra utenlandske nyhetsmedier får motstand fra de tre presseforeningene.

- Dette er helt uforenlig med grunnleggende demokratiske verdier om pressefrihet, heter det.

Les også: Norske presseorganisasjoner legger press på Israel: - Journalister må beskyttes