Saken er oppdatert med kommentarer fra VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Fredag formiddag ble det klart at Ingvild Kjerkol går av som helseminister. Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre avholdt på statsministerens kontor.

Kjerkol avrundet sin taletid på pressekonferansen med å komme med et stikk til pressen.

- Min medstudent er et vanlig menneske. Et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgaven min med henne fordi vi går lange turer i fjellet, jeg visste at hun kan gå langt og bære tungt uten å syte og klage. Det er gode egenskaper, sa Kjerkol før hun la til:

- Dere har ikke vært snille med henne. Så skam dere litt for det.

Les også: Kjerkol refser pressen i avskjedstale: - Skam dere

Redaksjonssjef for økonomi og politikk i NRK, Kyrre Nakkim, forteller at de ikke føler seg truffet av Kjerkols kritikk.

- Tror vi skal lytte til kritikken
Nakkim forteller til Kampanje at de er klare over at medstudenten ikke er en offentlig person og at de ikke har ønsket å trekke hennes navn inn i saken.

- De gangen vi har publisert kritikk av oppgaven hun har skrevet, har hun fått samtidig imøtegåelse eller tilsvar. Da har vi sendt en SMS om hva vi kommer til å publisere, og sagt at hvis hun svare, kan hun ta kontakt. Vi har vært veldig bevisst på at hennes rolle har vært som medforfatter, og vi har ikke ønske å plage henne på noen måte, sier Nakkim.

- Hva tror du hun sikter til når hun ber media skjerpe?

- Det vil ikke overraske meg om andre medier har ringt og prøve å gå mer informasjon fra henne.

- Hva synes du om utspillene?

- Jeg tror vi i media skal lytte til kritikken. Det ville vært arrogant å ikke gjøre det. Det er utrolig tøft å stå i en mediestorm. Er vi ikke ydmyke og ikke tar til oss kritikken gjør vi oss selv en bjørnetjeneste, mener Nakkim.

- Skulle ønske hun var konkret
Nyhetssjef i TV 2, Fredrik Kirkevold, forteller at han har forståelse for at saken har vært en belastning for Kjerkols medstudent. Han sier at de har forsøkt å gjøre grep for å dempe belastningen i så stor grad som mulig.

- Vi har ikke identifisert studenten, og har vært påpasselige med å sladde navn i bilder av oppgaven og i vår gjengivelse av de interne dokumentene TV 2 har omtalt i saken. Jobben vår er å se makten i kortene og fokuset har derfor hele tiden vært å lage journalistikk på helseministeren og hennes rolle og opptreden i denne saken som den mektige og offentlige personen hun er, sier Kirkevold og fortsetter:

- Vi skal selvsagt drive kritisk journalistikk mot en statsråd som sitter i en regjering som selv har løftet fanen mot plagiat og juks høyt.

Han understreker at Kjerkol, i likhet med alle andre, står fritt til å kritisere mediene.

- Det er sunt å ha debatt om hvordan pressen gjør jobben sin, men jeg skulle ønske hun var konkret i hva hun mener med kritikken.

Les også: - Befriende med en statsråd som kommer med kritikk til pressen

- Litt vanskelig å forstå
Heller ikke nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, klarer helt å forstå hva Kjerkol sikter til.

- Kritikken fra Kjerkol er rettet mot pressen generelt, og sånn sett er det litt vanskelig å forstå akkurat hva eller hvem hun sikter til. Det er uansett en viktig påminner om at trykket mot medstudenten kan ha blitt stort i sum, selv om antallet henvendelser fra det enkelte mediet ikke trenger å ha vært stort.  

- Hva synes dere om utspillet?

- Jeg mener mediene har gjort en nødvendig og grundig jobb med å avdekke fusket, og at også de prinsipielle sidene ved saken har blitt godt belyst. Siden vi ikke vet hva som ligger i kritikken konkret, er det derfor vanskelig å ta stilling.    

- Kan VG ha bidratt til å legge for mye press på medstudenten?

- Det er klart at det er en belastning for medstudenten at oppgaven hun har vært en del av, blir gransket i full offentlighet. Medstudenten er ingen offentlig person, slik statsråden er, sier Bakke Håndlykken og fortsetter:

- Samtidig kan det heller ikke være slik at vi skulle avstått fra å ettergå saken kritisk fordi en medstudent har vært involvert. For VGs del har det handlet om å ta ned belastning på medstudenten i vår omtale, og at det er Kjerkol som har måttet svare for vurderingene de har gjort.