Debatten rundt kvinneandelen i norske styrer fikk fart på seg etter at Dagens Næringsliv (DN) viet mesteparten av forsiden til saken om at det mangler 13.000 kvinner i norske styrer forrige lørdag. Bakteppet er at Stortinget i fjor vedtok at mellomstore og store selskaper gradvis må innføre kjønnsbalanse og rigge seg for å ha minst 40 prosent kvinner i styrerommet i fremtiden.
Flere skvatt til da de leste DN-tittelen «Advarer mot styreverv» til bildet av trebarnsmor og daglig leder i Innlandet Fornybar, Cecilie Arnemo Åsmul, som var sitert «- Damer som ikke er ferdig med å få barn, bør ikke ta styreverv».
Les mer: Refser DN for denne forsiden: - Det er virkelig alvorlig
- Rett og slett uspiselig
Podkastvert og byråleder i strategi- og kundeorienteringsbyrået Kvesst, Ann-Kristin Hansen, fikk også med seg DN utgaven lørdag.
- Jeg satt først morgenkaffen i halsen og tenkte at jeg måtte ha lest feil. Men da jeg skjønte at jeg hadde lest riktig måtte jeg legge vekk avisen en stund fordi jeg ble så irritert, forteller Hansen til Kampanje.
Hun leste omsider hele saken og ble glad for at selve saken ikke var like ekstrem som forsiden.
- Det handler ikke om Cecilie Arnemo Åsmul som ble intervjuet av DN, men om hele strukturen i arbeidslivet som må endres og tilpasses hvis vi skal ha et inkluderende arbeidsliv.
- Men jeg må si at jeg synes det var et utrolig uheldig valg av DN – og forsiden synes jeg rett og slett var uspiselig, sier Hansen.
Mangler 13.000 kvinner
I forbindelse med kvinnedagen hadde Hansen, som leder podkasten Knepp i samarbeid med Kampanje, planlagt å lage en kvinnespesial om ledelse.
- Men da forsiden til DN dukket opp og gjestene allerede var godt engasjert i saken, ble det naturlig å snakke om styreverv og utfordringene rundt dette i podkasten, forklarer Hansen.
I dagens episode gjester Anette Urhamar, direktør i Sopra Steria, Beth Stensen, fagleder for design i Posten Bring og Bente Kvam Kristoffersen, daglig leder i Trigger, podkasten sammen med programleder Hansen.
- Vi er alle i 40-50 årsalderen og kjenner godt til de gamle strukturene som både menn og kvinner har forholdt seg til i all tid. Når det legges vekt på at det mangler 13.000 kvinner i norske styrer tror vi det handler om at kvinner ofte kvier seg for å rekke opp hånden fordi de ofte ikke tror de har nok eller riktig kompetanse.
- Derfor har vi brukt dagens episode til å heller oppfordre til hvilken kompetanse som er nødvendig og nyttig, sier Hansen.
- En del av den gamle strukturen
Sammen med Urhamar, Stensen og Kristoffersen kommer de også med gode råd til lederspirer.
- Vi snakker om hvordan det var å være oss da vi var helt i begynnelsen av våre karrierer, og forhåpentligvis kan dette vare til inspirasjon til alle talentene som kommer etter oss. Jeg vet i hvert fall at jeg hadde ikke vært der jeg er i dag om ikke noen hadde sett meg. Det handler om å skape og gi muligheter for å rekruttere de neste generasjonene.
I tillegg til å være daglig leder i det nyoppstartede byrået Kvesst, har Hansen styreverv i INMA og er leder for Yggdrasil-konferansen. Hun tror mye av årsaken til at det er for få kvinner med styreverv i dag er at få vet hvordan man kommer inn i et styre.
- Jeg tror det i stor grad oppleves som litt lukkede nettverk der nye verv ofte skjer gjennom bransjenettverkene. Det er en del av den gamle strukturen som verken kvinner eller menn er skyld i, men jeg skulle ønske at det var mer kompetanse rundt rekrutteringen til styrer – men her må det nok en del nudging til for å skape endring.
- Like barn leker best
For mange norske styrer begynner det å haste, for ifølge kravet om kjønnsbalanse må alle foretak som har mer enn 100 millioner kroner i samlede drifts- og finansinntekter, ha minst 40 prosent kvinner innen senest utgangen av året.
- Jeg håper at alle klarer å oppfylle kravene innen fristen, selv om jeg mistenker at det kan ta noe mer tid, sier Hansen.
- Men jeg er ikke i tvil om at team som er sammensatte med ulik bakgrunn, kjønn, etnisitet eller utdanning, vil bidra til styrer som er både annerledes, men også bedre rustet. Og jeg er overbevist om at det vil lede til bedre diskusjoner i fremtiden.
Hun er glad for at det har kommet på plass et tydelig krav fra Stortinget.
- Det er utrolig positivt at vi har kommet så langt i Norge at det er et tydelig krav – det er i hvert fall en start. Det må sies at jeg ikke er av den oppfatning om at folk flest ekskluderer kvinner fra styrer, jeg tror heller det skyldes at man ofte henter inn folk man kjenner. Det er jo ofte slik at like barn leker best, men derfor er det så fint at dette kravet gradvis rulles ut, fordi da blir man tvunget og bevisstgjort om at man må tenke utenfor boksen. Og alle har godt av litt andre typer miljøer og mennesker med ulik bakgrunn.
Fra venstre: Ann-Kristin Hansen, Bente Kvam Kristoffersen, Anette Urhamar og Beth Stensen. Foto: Eivor Eriksen
- Mange forventer for mye av seg selv
Hansen kan også røpe at det var en produktiv halvtime med podkast.
- Jeg hadde tre veldig engasjerte gjester i studio som alle har god erfaring i lederroller. Vi konkluderte med at kviner må tørre å ta mer plass, holde foredrag, takke ja enda mere for å bygge nettverk. Jeg tror mange fortsatt forventer for mye av seg selv og tror de må huke av alle punktene på listen for å søke en jobb eller tro at de kan tre inn i et styre. Og der er nok kvinner og menn bare ulike. Men etter at vi spilte inn podkast ble vi enige om at vi har lyst til å bruke den kompetansen og erfaringene vi fire har til å hjelpe andre.
Rett etter påske skal Hansen, Urhamar, Stensen og Kristoffersen, møtes igjen.
- Da skal vi diskutere og finne ut av hva vi kan gjøre for å bidra til å løfte og hjelpe flere kvinner frem for å tørre å stikke seg ut og rekke opp hånden oftere. Jeg vet at vi har gode tips og store nettverk som kan hjelpe mange. Målet er å etablere en database for kvinner som er interessert i et styreverv og hjelpe de på veien dit. Et fantastisk resultat av det som ble en veldig produktiv podkast-episode, og et helt konkret oppfølgingspunkt om en sak som har engasjert oss veldig den siste uken.
Kommentér