Forrige helg la TV 2-sjef Olav T. Sandnes frem et anslag over hvor mange pirat-seere som bruker ulovlige tjenester for å se premium sport. Ifølge kanalen benytter 300.000 nordmenn seg av ulovlige pirat-sider og Sandnes peker på at det er en kjempeutfordring for alle som har rettigheter til å vise sport, men også for hele fotballen.

Det er en utfordring Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) også deler.

- Vi ser med bekymring på at tjenester som tilbyr ulovlig strømming av direktesendte sportsarrangementer, i likhet med ulovlige IPTV-tjenester generelt, har blitt et økende problem. Vi skjønner godt at disse ulovlige tjenestene er utfordrende for både kringkasterne og for rettighetshaverne, skriver statssekretær Even Aleksander Hagen i en e-post til Kampanje.

Les mer: TV 2 går til angrep mot 300.000 pirat-seere - fotballtopper skremt av tyvtittingen

Hagen opplyser at KUD har tett kontakt med bransjeaktører og myndighetsnettverket mot inngrep i immaterialrettigheter.

- Kringkastingssendinger er beskyttet etter åndsverkloven. Siden 2013 har vi hatt egne bestemmelser i loven om blokkering av ulovlige nettsteder. Dette er teknologinøytrale regler og kan også benyttes overfor ulovlige IPTV-tjenester, men det er rettighetshaverne selv som må forfølge eventuelle krenkelser, følger Hagen opp med.

I fjor ble det innført en ny pengespillov som gjorde det ulovlig å markedsføre utenlandske betting nettsider. I Norge er det kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som kan tilby gambling og bettingtjenester i Norge.

Styreleder i Norsk Toppfotball Cato Haug, mener en løsning er å gå etter nettsider som tilbyr ulovlig strømming slik staten har gjort for å bekjempe utenlandske betting-selskaper.

Hagen i KUD mener sammenligningen mellom ulovlig pengespill og piratering, ikke er helt treffende.

- For det første er disse ment å beskytte utsatte og svake grupper mot spillproblemer. For det andre er tjenestene ganske forskjellige. En av utfordringene med ulovlige IPTV-tjenester er at betalingen ofte skjer med kryptovaluta. Et betalingsformidlingsforbud som vi kjenner fra pengespillområdet, vil derfor ikke ha noen særlig effekt, sier han.

Eirik Andreas Solheim Holsbø, som er talsperson i Molde FKs supportergruppe peker på høye priser som rot til problemet, og han er ikke det minste overrasket over at 300.000 nordmenn strømmer ulovlig innhold.

- Jeg tror det er flere enn det, sa han til Kampanje tidligere i uken.

Les også: Fotballtopper bekymret over ulovlig TV-seing - supportere mener prisene må kuttes