Ifølge flere internasjonale medier fikk Google et gigantsøksmål på over 20 milliarder kroner i fanget fra mediekonsern som Axel Springer og Schibsted onsdag denne uken.

Mediehusene påstår at de har lidd tap på grunn av Googles praksis innen digital annonsering, skriver Reuters.

Søksmålet fra mediekonsernene - som omfatter selskap i Østerrike, Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Danmark, Finland, Ungarn, Luxembourg, Nederland, Norge, Polen, Spania og Sverige - kommer samtidig som konkurransemyndighetene slår ned på Googles annonsevirksomhet.

De involverte mediehusene hevder de har lidd tap på grunn av et mindre kompetativt marked, som skal være et direkte resultat av Googles atferd.
 
- Uten Googles misbruk av sin dominante posisjon, ville medieselskapene ha mottatt markant høyere inntekter fra markedsføring og betalt lavere ad tech-utgifter. Disse midlene kunne blitt reinvestert i det europeiske medielandskapet, sa mediekonsernenes advokater i en uttalelse. 

En talsperson for Google svarer at selskapet motsetter seg søksmålet, og legger til at søksmålet er «spekulativt og opportunistisk».

- Google samarbeider konstruktivt med utgivere over hele Europa, og våre annonseringsverktøy tilpasses og utvikles i samarbeid med de samme utgiverne.