For litt under en måned siden ble det klart hvilke tre aktører som sto i fare for å stikke av med Press - Redd Barna Ungdoms verstingpris, Gullbarbie, som går til den reklame- og medieaktøren som får ungdom til å føle seg verst. Meta fikk selskap av hurtigmoteselskapet Shein med røtter i Kina, og det norske selskapet Good For Me, som selger veganske kosttilskudd.
Press-leder Maja Enerhaug Egge, mente det var tre verdige kandidater, som alle har enorm påvirkningskraft mot barn og unge.
Torsdag morgen var resultatet klart og årets Gullbarbie går til motegiganten Shein, som siden etableringen i 2008, har vokst seg til å bli en av verdens største aktører innen hurtigmote. Shein hadde ifølge Wall Street Journal en omsetning på 23 milliarder dollar i 2022, og et resultat på nesten en milliard dollar.
Soleklar seier
Enerhaug Egge avslører at Shein lå et stykke foran de andre finalistene.
- De stakk av med omtrent 50 prosent av årets stemmer, så de var tydelig en «favoritt», sier hun til Kampanje.
Dette er ikke første gang en klesgigant er nominert eller vinner Gullbarbie.
- Men likevel representerer Shein et skifte i klesnominasjonene. For første gang er det ikke størrelsesmangfold og ensidig skjønnhetsideal som har engasjert mest, det er mengden markedsføring, utnyttende produksjon og fast fashion-industriens manglende klimaengasjement som får unge til å reagere. Dette åpner døren for enda flere problemstillingen knyttet til ungdoms psykiske helse og markedsførings rolle - noe som er veldig interessant!
- Vi etterspør alltid dialog
Press ble startet opp av Redd Barna i 1995 og er en ungdomsorganisasjon for de mellom 13 til 25 år. Gullbarbie har blitt delt ut siden 2010.
- Vi etterspør alltid dialog med de nominerte, men opplever ofte at aktører heller ønsker å forholde seg taus enn å måtte svare på kritikken. Vi kan heller ikke ansvarliggjøre alle aktørene som på problematisk vis markedsfører til barn og unge én prisutdeling av gangen, sier Press-lederen i en pressemelding, om Gullbarbie-vinneren.
- Vi trenger større politisk endring for å forhindre at barn og unges usikkerheter utnyttes for penger i fremtiden, fortsetter Egge.
- Et prakteksempel
Motegiganten ble nominert for måten de bruker influensere og sosiale medier til å skape kjøpe- og klespress blant unge. Ultra-fast fashion-selskapet har på kort tid blitt ett av mest populære merkene for hauls på TikTok, og har stor innflytelse på hvor tilgjengelig og synlig trender er for et ungt publikum.
Press legger til i begrunnelsen at mikrotrender og ultra-fast fashion legger et unødvendig press på unge om å alltid ha det nyeste plagget på markedet.
- Shein er et prakteksempel på fast fashion-industriens påvirkning på barn og unge. At noe er trendy er ikke nytt, men aldri før har man sett nye plagg dukke opp så hyppig som i dag. Både fordi klesproduksjonen raser av gårde og fordi påvirkningen kommer tettere på enn noen gang.
Les mer: Meta møter norsk kosttilskudd og kinesisk motegigant i Gullbarbie-finalen
Delt ut prisen siden 2010
Press - Redd Barna Ungdom har delt ut Gullbarbie-prisen siden 2010, og det er ungdom selv som kårer den «beste» blant de verste. Prisen deles ut til aktører som fremmer kroppspress, kjøpepress eller bruker markedsføring på en måte som negativt påvirker hvordan barn og unge føler seg.
- Barn og unges feed proppes full av plagg og selskaper som Shein er med på å skape en forventning om at man må kjøpe mer for å unngå klespresset. Sannheten er at det presset kommer fra klesgigantene selv, sier Enerhaug Egge.
Hun tror unges klimaengasjement har bidratt til å vippe seieren i Sheins favør.
- Det er ikke lett å vite hvilken posisjon man skal ta når trendplaggene prakkes på deg og avsenderen er en utslippsversting, avslutter hun.
Kommentér