Den internasjonale rubrikkgiganten Adevinta skriver ned verdier og tar et stort tap i fjerdekvartal.

Selv om omsetningen til det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta vokser med snaue ti prosent til 472 millioner euro, må det Schibsted-eide selskapet ta et regnskapsmessig tap på over to milliarder kroner i fjorårårets siste kvartal på  233 millioner euro, eller 2,6 milliarder norske kroner.  

Ser en selve driften eller det som i regnskapet heter brutto driftsresultat så ser det penere ut med et overskudd på 159 millioner euro, en vekst på hele ti prosent. Adevinta hadde dermed en driftsmargin på snaue 34 prosent for perioden oktober til og med desember i fjor. 

Tapet i regnskapet skyldes imidlertid en større nedskrivning på 146 millioner euro knyttet til svakere vekstutsikter i Canada. 

Konsernsjefen i Adevinta, Antoine Jouteau, er likevel fornøyd med det grunnlaget selskapet nå har lagt for videre vekst. 

-. I løpet av det siste året har vi omstrukturert vår driftsmodell og innført en mer vertikal organisasjon i tråd med vår strategi for vekst i stor skala, samt fullført et vellykket  program for porteføljeoptimalisering. Vi har oppnådd sterk finansiell og operasjonell ytelse, og nådd våre finansielle mål for året, til tross for det tøffe makroøkonomiske miljøet, sier han i selskapets kvartalsrapport.

Adevinta er store innenfor vertikaler som jobb, bil og eiendom samt salg av bruktgjenstander. Særlig innenfor den siste markedsplassen er veksten sterk og det med 46 prosent vekst i de store europeiske markedene i Tyskland, Frankrike, Spania og Italia blant annet.  Tradisjonelt reklamesalg var imidlertid ned med fire prosent i denne delen av Adevintas markeder. 

Adevinta er i disse dager del av en større salgsprosess der Schibsted nå er i ferd med å gjennomføre et større nedsalg. I kvartalsrapporten heter det at salget er ventet gjennomnført i andre kvartal i 2024. 

Les også: Adevinta-salg kan fylle Schibsteds krigskasse med titalls milliarder: - Utenfor alle proporsjoner

Her ser du regnskapstallene til Adevinta for fjorårets fjerdekvartal. Alle tall MEUR. 

Adevinta 2023 2022 Endring i %
Omsetning 472,0 431,0 + 10
Driftsresultat - 209 - 1.771,0 -
Resultat før skatt - 233 - 1.806,0 -