Fredag formiddag skrev Kampanje om NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen som har uttalt at NRK ikke kan være alene om å gå inn for en kulturell boikott av Israel som deltakernasjon i Eurovision.

Tidligere har den islandske kringkasteren RÚV avgjort at beslutningen om Island vil delta i den internasjonale finalen i Malmö i mai skal være opp til vinneren av den nasjonale finalen.

- Vil NRK være åpen for en lignende løsning?

- Vi har sagt at vi har disse nasjonale delfinalene og en nasjonal finale i helgen. Da er vi opptatt av å løfte ny norsk og samisk musikk. Og det er det aller viktigste. Vi har en veldig god dialog med artister og managementet deres, og så må vi følge med og se hva som skjer, sa Fürst Haugen til Kampanje. 

Med det legger hun noe av ansvaret over på artistene. Det har fått Creo til å reagere.

Les også: NRK-sjefen avviser ikke alternativ Eurovision-løsning: - Må se hva som skjer

Legger ansvaret på NRK
Creo – forbundet for kunst og kultur organiserer Artist-Norge, og gikk i forrige uke tydelig ut med at man er kritiske til at Israel får delta i ESC 2024. Samtidig er Creo-leder Hans Ole Rian klar i talen på at det er NRK som har ansvaret for å ta en avgjørelse i denne saken. Det skiver NTB.

- For den enkelte artist vil det bli svært krevende å måtte velge mellom å følge sin samvittighet og sine muligheter til å bygge sin karriere, skriver Rian i en epost til NTB, der han på vegne av fagforbundet uttrykker «stor forståelse og sympati med alle dem som krever at Israel utestenges fra arrangementet».

- Vi støtter også de artistene som selv kommer til at de ikke kan delta i finalen i ESC, om det viser seg at Israel blir en av deltakerlandene. Men vi mener at dette er en avgjørelse som må treffes av NRK, som er den aktøren som er ansvarlig for arrangementet, for sikkerheten til de medvirkende og for omdømmet til seg selv som allmennkringkaster, understreker forbundslederen.

Fredag sa Gunnhild Sundli i favoritten Gåte til NRK at bandet må de må diskutere hva de skal gjøre dersom de vinner MGP-finalen, siden de innad «opplever det som veldig problematisk» hvis Israel er med.

- Det vil kreve tid og diskusjoner for å finne ut hva som er best.