- Tanken er at dette blir en podkast der jeg inviterer gjester som jeg synes er interessante for å snakke om noe som enten er aktuelt eller interessant, sier Fredrik Græsvik til Kampanje.

Like før jul delte han nyheten om at han gir seg i TV 2, etter å ha vært en del av mediehuset de siste 30 årene. Græsvik var en av flere profiler som valgte å takke ja til sluttpakke, som følge av TV 2s kostnadskutt på 400 millioner kroner. 

Les mer: Tilbudet om sluttpakke ble avgjørende for Græsvik: - Gjorde valget enklere

Avgjørelsen tok han en søndag i desember, men det betyr ikke at han har ligget på latsiden. På årets første arbeidsdag var han i gang med innspillingen av podkasten «Fredrik Græsvik, Uredigert». Den første episoden har premiere natt til torsdag denne uken.

- Brutalt
Første gjest som skal under lupen er lege og nødhjelpsarbeider Mads Gilbert.

- Han snakker ganske brutalt om barna på Gaza-stripen og hvilke psykiske og fysiske skader barna påføres, basert på sine egne og kollegaers erfaringer. Mest de fysiske skadene, så dette er en samtale med dyp alvor og råskap, der verken Mads eller jeg klarer å holde tårene tilbake, forteller han.

Episodene vil vare fra 35 til 50 minutter og målet er at de skal oppleves som interessante samtaler med god flyt.

- Jeg liker at det er en såpass lang samtale uten et altfor stramt format. Det åpner for naturlige reaksjoner underveis, som man ofte mister hvis samtalen planlegges for nøye på forhånd. Det er ingen som har regi, bortsett fra den jeg må ta for å styre samtalene. Nå kan vi selvfølgelig redigere, men dette skal være så uredigert som mulig. 

«Fredrik Græsvik, Uredigert» blir tilgjengelig fra Bauer Medias digitale podkast-plattform Podplay.

Håper på den danske tronarvingen
Podkasten skal by på samtaler om alt som interesserer programlederen selv.

- Det vil selvfølgelig være noe mediepolitisk og aktuelle nyhetshendelser, men det vil også være gjester som kommer fra helt andre bransjer som kommer til å snakke om helt andre temaer. Jeg interesserer meg for mye forskjellig, så det kan fort være humor, vin eller noe om kongelige.

Noe som gir et hint om Græsviks drømmegjest.

- Akkurat nå er det kronprins Frederik av Danmark. Det blir sikkert ikke lettere å få tak i ham når han snart blir konge, men det hadde vært gøy å få en prat med ham, humrer han.

Dronning Margrethe overrasket flere da hun i nyttårstalen kunngjorde at hun abdiserer og etterlater tronen til sin eldste sønn, kronprins Fredrik. Det skjer allerede den 14. januar i år. Den blivende kongen har vært i hardt vær den siste tiden i etterkant av en Spania-tur.

Deretter følger Donald Trump og Sindre Finnes på ønskelisten til Græsvik.

Et godt utgangspunkt
Nervene er fraværende dagen før permieren.

- I oppstarten er det ofte mange som har lyst til å lytte, men tallene fra de første episodene sier ikke noe om hvor det bærer hen for podkasten. Men akkurat nå er det kanskje mange som er nysgjerrige på meg, så jeg er veldig heldig som har et slikt utgangspunkt. 

Tidligere har Græsvik laget podkasten «Med egne øyne» der han fortalte om alle møtene og stedene han har opplevd i krigsområder. Han hadde også en podkast sammen med TV 2-kollega Kadafi Zaman, der de snakket om aktuelle temaer innen nyheter, sport og kultur. «Fredrik og Kadafi» ble lagt ned i november i fjor.

Les mer: Legger ned podkast som følge av kuttene

- I podkasten «Med egne øyne» var det snakk om historiefortelling, som nok er lettere enn en aktualitets podkast. Men fordelen denne gangen er at jeg ikke har store redaksjoner å forholde meg til. Dette er en podkast der jeg selv får velge gjester i mye større grad - og det tenker jeg er en stor fordel.

- Selv om det er tøff konkurranse blant altfor mange podkaster, gir jeg det et skikkelig forsøk. Jeg har i hvert fall trua.

- Kanskje siste mulighet
I tillegg til å holde foredrag og lage podkast skriver han også bok. Det er heller ikke utenkelig at vi får se ham tilbake på TV 2-skjermen.

- Vi har en avtale om at de ringer når de har behov for min kompetanse i nyhetsflatene.

Les også: Tok tårevått farvel med TV 2-kollega på direkten: - Ble ganske emosjonell

30 år lang tjeneste i mediehuset har satt sine spor, og etter at han delte nyheten i desember, har ikke telefonen stått stille.

- Det har kommet overraskende mange forespørsler om jeg kan bidra rundt omkring. Nå vet jeg ikke om jeg ønsker meg tilbake til Medie-Norge på samme måte igjen, så den neste tiden skal jeg bruke til å finne ut hvilke plattformer jeg kan stå på og hva det er mulig å leve av.

Han er godt fornøyd med beslutningen om å gi seg og se hvilke nye dører som åpner seg.

- Jeg synes det er veldig spennende og jeg er glad for å prøve meg på nye ting. Tross alt blir jeg snart 57 år, så hvem vet, kanskje var dette min siste mulighet til å hoppe av et eller annet.