Denne høsten har mangeårig NRK-profil Christian Strand vært aktuell med TV-serien «Gitt bort». Strand er selv adoptert fra Indonesia, og i den nye serien tar han er dypdykk inn i sin egen adopsjonshistorie.

Les også: Klar med ny NRK-serie om adopsjon: - Var redd for å virke utakknemlig

Første episode av serien har sett totalt 710.000 ganger, mens snittet på seriens fire episoder er på 673.000 seere. Strand forteller til Kampanje at responsen på serien er «helt overveldende».

- Tilbakemeldingene jeg får fra seerne er at den berører alle, uavhengig om de er adopterte eller ikke. Jeg tror vi har laget en serie som er med på å nyansere bildet av det å være adoptert og at det handler om menneskelige relasjoner som alle kan kjenne seg igjen i, sier Strand og fortsetter:

- Dette er den mest personlige tv-serien jeg har laget noen gang og da blir jeg ekstra stolt og glad når mange ønsker å bruke tiden sin på den. 

Redaksjonssjef i dokumentar og samfunn i NRK, Randi Helland, oppgir ikke et spesifikt seertallmål for serien, men mener de har lykkes med å engasjere.

- For oss er det alltid et mål at innholdet vårt engasjerer publikum og når bredt ut. Det er gledelig at denne serien har lykkes med det, sier hun.

Ragni Falkum Enerhaug i NRK Analyse, forteller at serien er en av de mest sette dokumentarseriene på NRKs strømmespiller i 2023.

- «Gitt bort» har blitt sett av 673.000, og 330.000 av disse så dokumentarserien i NRK TV. Interessen for serien er stor og strømmetallene viser at over 200.000 hadde sett alle episodene i løpet av den første uka. Dette gjør «Gitt bort» til en av de mest sette dokumentarseriene i NRK TV så langt i år, sier Enerhaug.

Strand forteller at det har krevd mye på personlig plan å skulle lage serien, og at redaksjonen i NRK har vært avgjørende for å få gjennomført prosjektet.

- Med Gitt Bort har jeg erfart at det krever mye å gå inn i det man frykter, og løfte av lokket på noen man har gått rundt i over førti år. Og skal man klare å fortelle en historie så åpent,nyansert, nært og sårbart som jeg har gjort i denne serien så er man helt avhengig av en erfaren og dyktig redaksjon som kan forvalte både historien og deg med respekt og varme.  Det har jeg vært så heldig å få oppleve i NRK, sier Strand.