Fredag formiddag ble de ansatte i VG informert om at ledelsen skal kutte 18 årsverk. Det skal i første omgang skje ved hjelp av tilbud om sluttpakker og gavepensjon.

- Det er selvfølgelig ikke en hyggelig beskjed å gi. Det er noe vi forsøker å unngå. Det viktigste for oss er å løse dette med frivillighet, sier sjefredaktør Gard Steiro til Kampanje.

Les mer: VG kutter 18 årsverk - tilbyr ansatte sluttpakke og gavepensjon

Flere har sluttet
Klubbleder i VG, Jostein Matre, forteller at flere ansatte er lettet over at tallet på årsverk som skal kuttes ikke er høyere.

- Hvordan er stemningen på VG-huset nå?

- Førsteinntrykket mitt er at folk hadde fryktet at det skulle bli verre, men vi driver samtidig og jobber med ny organisasjonsmodell og mange vet ikke hvor de ender opp i den nye organisasjonen. Det er mye spenning og naturligvis en del uro. Jeg håper vi klarer å jobbe oss gjennom dette de neste månedene, sier han.

Klubblederen påpeker samtidig at flere ansatte allerede har sluttet uten å bli erstattet og at andre ansatte skrev under en avtale om gavepensjon i fjor. Dermed blir det totale antallet årsverk som forsvinner fra avisen noe høyere.

- Det reelle nedbemanningstallet er 26 årsverk, men det trengs 18 i tillegg til de som allerede er gjort opp for, sier han.

- Ikke mange jobber å ta av
Han er glad for at ledelsen har sagt at de vil jobbe med nedbemanningen over en viss periode. Det gir han tro på at det vil være mulig å unngå oppsigelser.

- Når 18 er måltallet og det er snakk om et lengre tidsløp, øker sjansene for at man lykkes med frivillighet. Det verste som kan skje er at man havner i en situasjon der det er snakk om oppsigelser.

- Det kuttes i flere mediehus nå. Hvordan blir det for de ansatte å vurdere sluttpakketilbudet sånn som jobbmarkedet er nå?

 - For mine medlemmer hadde det nok vært enklere i et jobbmarked som bugner over av journalistjobber. Det er ikke så fryktelig mange jobber å ta av hvis du vil fortsette som journalist i Oslo nå, men mange vil gjøre andre ting enn å være journalist, og da er dette en god mulighet.

- Glad jeg jobber i VG
VG-sjef Gard Steiro knytter nedbemanningen til et kraftig inntektsfall på papir. Én av konsekvensene av den russiske invasjonen av Ukraina har vært en betydelig vekst i råvareprisene. Det påvirker lønnsomheten til papiravisen.

- Haster det med å finne nye digitale forretningsmodeller?

- Vi er i en bedre posisjon når det kommer til det digitale enn de aller, aller fleste. Det skal vi være glade for når vi ser inntektsfallet papiravisen har. Det er ekstremt viktig at vi lykkes med å skaffe oss andre inntekter, sier Matre.

- Er du fornøyd med utviklingen der?

- Jeg er glad jeg jobber i VG og ikke i en del andre mediehus som ikke lykkes like godt.