Like etter klokken 12 tirsdag formiddag landet flertallet i Gulating lagmannsrett for frifinnelse av den 53-årige rogalendingen for drapet på Birgitte Tengs. Etter å ha blitt dømt til 17 års fengsel for drapet i tingretten ble Karmøy-mannen i dag frifunnet av et flertall av dommerne.

Dommen er dermed et hardt slag for påtalemyndigheten som innstilte på at dommen fra tingretten på 17 år ble stående.

Lagdommer Jarle Golten Smørdal var derfor ute med en pekefinger til både politi og påtalemyndighet.

- Etter rettens syn har politi og påtalemyndighet gått i den såkalte bekreftelsesfella, sa Smørdal.

Advokaten til den frikjente mannen, Stian Bråstein, er også kritisk til deler av mediedekningen.

- Det er noen journalister som etter mitt syn har gått mye lengre enn det har vært grunnlag for i å karakterisere og typebestemme vår klient tidlig i saken. Deler av media har nok i noen grad latt seg kjøpe. Påtalemyndigheten gikk veldig høyt ut og sa at her har vi tatt gjerningsmannen til noen av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. Det var der vi startet, sier Bråstein til Kampanje.

- Har fått brettet ut hele seg
Den 53 år gamle mannen ble også siktet for drapet på Tina Jørgensen, som ble funnet drept i 2000, men denne siktelsen ble henlagt i februar i år.

- Hvordan har identifiseringen påvirket klienten din?

- Det gjør at han har fått brettet ut hele seg og sitt liv med navn og bilde i stort sett alt som er av de største mediene i Norge. Nå har han fått en ekstremt tydelig frifinnelse fra flertallet i lagmannsretten og skal leve med dette resten av livet.

Han understrøker at det er først og fremst identifiseringen av klienten de er kritisk til.

- Overordnet har vi hatt et veldig godt inntrykk av media i Norge. Vi opplever at det er flinke folk som forbereder seg grundig og som ikke gir noe skjevt bilde av saken som belyses.

- Står seg fjellstøtt
Bjørn Olav Jahr
er blant journalistene som har satt søkelyseet på den nå frikjente mannen. Han forsvarer egen dekning av saken.

- Da jeg skrev min bok og laget min dokumentarserie, så vi på hva politiet ikke gjorde. Hadde de gjort jobben sin og etterforsket dette på en skikkelig måte så hadde de funnet ut om han var skyldig eller uskyldig tidligere. Det var en tabbe fra politiet. Jeg mener dekningen står seg fjellstøtt, sier han til Kampanje.

- Så du og lagmannsretten er enige i at politiet har gjort en dårlig jobb? 

- Nei, egentlig ikke. Jeg har vært kritisk til den elendige etterforskningen som var i gamle dager, mens lagmannsretten er kritisk til etterforskningen i nyere tid. 

Jahr understreker imidlertid at den 53 år gamle mannen nå er blitt frifunnet i saken, og at han aksepterer det.

- Vil bli diskutert
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening mener det er naturlig at mediedekningen diskuteres, både i den offentlige debatten og i de enkelte redaksjonene.

- Jeg regner med at redaktørene registrerer kritikken som kommer, og så får man ta en runde i eget hus og vurdere hva det betyr for den enkelte redaksjonen, sier hun og legger til:

- Når du har identifisert noen i forbindelse med en tiltale, sånn som flere medier har gjort her, må du også identifisere dem i forbindelse med en frifinnelse. Da er det naturlig at du ikke blir anonymisert i det øyeblikket du blir frifunnet.