Torsdag morgen legger SV frem sitt alternative statsbudsjett før de tar fatt på forhandlinger med regjeringen.

Der foreslår partiet å øke mediestøtten med 75 millioner kroner i 2024.

- En sterk og uavhengig presse er viktigere enn på lenge, og både nasjonalt og internasjonalt ser vi nå betydningen av frie, redaktørstyrte medier. Vi øker dermed pressestøtten og mener regjeringens innføring av moms på elektroniske nyheter er et feilgrep, skriver partiet i sitt alternative budsjett.

60 millioner kroner foreslås til produksjonstilskudd, syv millioner foreslås til støtte til lokalradioer, seks millioner til samiske aviser, to millioner til pressestøtte til Svalbardposten og 300.000 kroner til nynorsk avissenter i Førde.

- Vi er skuffet
Selv om partiet mener avviklingen av momsfritaket for TV 2 og andre TV-nyheter er «et feilgrep», har de ikke tilbakeført én krone av provenytapet på rundt 600 millioner kroner som dette momsfritaket vil koste i sitt alternative budsjett.

- Det er veldig positivt at de øker pressestøtten og at de mener regjeringens innføring av moms på elektroniske nyheter er et feilgrep, men vi er skuffet over at de ikke retter det opp i en tid hvor redaktørstyrte medier er viktigere enn noensinne, sier MBL-sjef Randi S. Øgrey.

Nå ligger ballen hos Stortinget, sier hun.

- Det er bred støtte til målet om et plalttformnøytralt fritak. Vi ber partiene på Stortinget, inkludert SV, å bidra til at vi kommer nærmere målet.

Venstres mediepolitiske talsperson og leder av Familie- og kulturkomiteen, Grunde Almeland, er ikke imponert over SVs alternative budsjett.

- Det er helt klart at det er regjeringens ansvar, den feilen de begikk, men det at SV ikke velger å ta kampen, slik de lovet å gjøre, er jeg rett og slett veldig skuffet over, sier han til Kampanje.

Venste vil legge inn modellen MBL har foreslått på vegne av mediebransjen i sitt alternative budsjett som legges frem neste uke.

- Vi mener det er en god modell for å sikre hensynene regjeringen var bekymret for, sier Almeland.

- En hard propp
SVs mediepolitiske talsperson Kathy Lie mener det er Finansdepartementet som stikker kjepper i hjulene. SV stiller seg nemlig også bak mediebransjens alternative forslag til hvordan regjeringen kan gjeninnføre et plattformnøytralt momsfritak og samtidig redusere provenytapet, men et eller annet sted i departementet er det «en hard propp», forteller hun.

- Vi har bedt om et provenytall fra Finansdepartementet om hva det vil koste og de nekter å oppgi et tall til oss. Så vi har ikke noe å legge inn i budsjettet, sier Lie.

Dermed blir dette heller ikke et tema i hovedforhandlingene med regjeringspartiene.

- Men vi vil jobbe frem en merknad i Familie- og kulturkomiteen som peker retning og holder saken varm.

Regjeringen bevilget 490 millioner kroner til direkte mediestøtte da de la frem sitt budsjett tidligere i høst.

Les mer: Mediestøtten nærmer seg en halv milliard - NRK får 7,2 milliarder kroner