Saken oppdateres.

Tirsdag ettermiddag blir det klart hvor mye landets aviser får i produksjonstilskudd, også kjent som pressestøtte. Her kommer det frem at flere nye aviser kommer inn i ordningen. To av de som nå kvalifiserer til pressestøtte er Document.no og Filter Media. Begge avisene har tidligere fått avslag. 

De får henholdsvis 2,9 og 2,8 millioner kroner.

- Søkerne er nøye vurdert opp mot de ulike kriteriene i forskriften, og vår vurdering er at de fyller alle kriteriene for å få produksjonstilskudd, sier administrerende direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

I alt 156 aviser får produksjonstilskudd i år og fordeler dermed en kake på 400 millioner kroner. De nye avisene er i tillegg til Document.no og Filter Media, lokalavisene Bodø Nu og Flatangernytt. 

Les også: Raser etter pressestøtte-kutt: - Dette er så ille at jeg har ikke ord

- Gir oss trygghet
Redaktør i Filter Media, Harald Skoglund Klungtveit, sier til Kampanje at det er fint å få en endelig avklaring. 

- Vi har flere prosjekter på gang som dette gjør oss sikre på at vi kan gjennomføre. Dette gir oss en trygghet i framtidsplanleggingen. 

Han sier videre at det nå blir mer av den kompromissløse journalistikken som leserne deres kjenner.

- Nyhetsbildet den siste tida har jo understreket behovet for redaksjoner som prioriterer forklaring og undersøkelser, fremfor klikk og føleri, sier Klungtveit. 

I motsetning til Filter Media, som fikk avslag i fjor, må den Schibsted-eide gründer-avisen Shifter ta imot et nytt avslag på søknaden. Medietilsynet vurderer at avisen ikke oppfyller forskriftens krav om å være rettet mot allmennheten og kravet til bredde i innholdet.

Klassekampen er fortsatt største mottaker med 40 millioner kroner. Det er omtrent like mye som i fjor. 

Andre aviser mister tilskudd og Bergensavisen får den største reduksjonen. Avisen får 29,2 millioner kroner i tilskudd i år, mot 34,6 millioner i 2022. Det skyldes at tilskuddet etter den nye forskriften beregnes ut fra brukerinntekter, og ikke fra opplag som tidligere.

Her kan du se alle avisene som får støtte for inneværende år.

- Ekstremt takknemlige
En av avisene som virkelig har grunn til å juble, er Mentor Medier-eide Morgenbladet. De dobler sin andel av potten fra 11,1 til 22,4 millioner kroner.

Det skyldes en forskriftsendring og at tilsynet vurderer at Morgenbladet fyller breddekravet til innhold og kriteriene for et nasjonalt nummer to-medium.

- Vi er ekstremt takknemlige nå og mener så klart at Medietilsynets vedtak viser styrken i den norske mediestøtteordningen. Nå som antall utgaver på papir ikke lenger er en faktor i tildelingen, er det ikke en grunn til at titler som Nationen og Dagen på den ene siden og Morgenbladet på den andre siden skulle stilles i ulike kategorier, sier ansvarlig redaktør Sun Heidi Sæbø.

Hun legger til at det er «gledelig at vårt bidrag i den offentlige samtalen ikke måles i antall utgaver».

- Hvordan skal dere bruke pengene?

- Morgenbladets historie har vært lang og omskiftelig, hvor gode resultater har vært unntaket heller enn regelen. Disse midlene skal vi bruke til å styrke avisa og sluse pengene rett inn i det redaksjonelle produktet. Det blir ingen ekstravaganse.

Les mer: Redaktører får «hvisketelefoner» fra Medietilsynet: - Gjør det krevende

Gjorde en stor oppbemanning
Det jobber i dag 45 stykker i Morgenbladet. Sun Heidi Sæbø har ingen umiddelbare planer om å hente inn flere hoder.

- Vi gjorde en stor oppbemanning på tampen av fjoråret. For oss er det riktig å tenke langsiktig og bruke midlene til å sikre Morgenbladets fremtid, for historien har vist at avisa har levd utrygt i perioder.

I motsetning til Morgenbladet, mister både Vårt Land og Dagsavisen i Mentor Medier pressestøtte.

- Har du medfølelse med de andre avisene i konsernet som ikke kommer like heldig ut av tildelingen?

- Det er klart. Situasjonen er ulik for avisene i Mentor Media og det er bare fire år siden Morgenbladet var i samme situasjon. Heldigvis viser Morgenbladets utvikling fra 2019 og til nå at det er mulig å snu det.

- Er det likevel lov å tillate seg en feiring?

- Det ble applaus på allmøtet, humrer redaktøren.

- Stopper det der?

- Vi har ingen champagneglass. Jeg tror først og fremst vi føler en stor lettelse fordi avisa sin historie har vært veldig vanskelig. Med 2019 og kriseårene friskt i minne, tenker vi mye på at vi aldri skal sette avisa i den situasjonen igjen.