Aftenposten-kommentator Christina Pletten gikk denne helgen hardt ut mot NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt» med programleder Tore Strømøy. NRKs dokumentarserie handler om en mann i 60-årene som skal ha meldt flytting ved en feil og nå forsøker å komme seg hjem fra Filippinene.

Pletten reagerer imidlertid kraftig på framstillingen som hun mener er «emosjonelt manipulerende om et følelseskaldt byråkrati», og skriver at serien bryter med flere av presseetikkens punkter i og med at journalisten Strømøy blir en deltakende part i familiens situasjon og dermed havner i en dobbeltrolle. 

Videre kaller Aftenposten-kommentaren det for «hinsides uansvarlig» å vise en legekonsultasjon, der mannens mentale og fysiske helse blir diskutert. 

- Her har NRK bommet grovt. Og man må spørre seg om dette i det hele tatt burde vært vist, skriver Pletten.

Ifølge NTB er en kronerulling etter programmet om «Bamsegutt» satt på vent. Mange er nemlig blitt rørt av Tore Strømøys dokumentarserie om mannen i 60-årene som tar et oppgjør med det offentlige Norge. Så langt er det samlet inn over 3,8 millioner kroner, men nå sier Spleis foreløpig stopp, skriver Aftenposten.

Kommunikasjonssjef Tone Mesna sier Spleis ønsker mer informasjon i saken.

I en kronikk publisert i Aftenposten tar Strømøy serien i forsvarer og svarer på kritikken i et innlegg lørdag.

- Da jeg bestemte meg for å bli journalist, var det fordi jeg hørte at journalisters viktigste oppgave var å tale de svakestes sak og å avdekke og rette opp feil i systemet. Avdekke urett. Å gjøre en forskjell. Det ønsket jeg å bruke livet mitt til. Det har alltid vært og er min viktigste jobb. I starten av min karriere i NRK så jeg også at jeg måtte ta et viktig valg. Å lage saker slik at jeg fikk applaus og skryt fra journalistkolleger, eller lage saker som vanlige folk, som de jeg har vokst opp med, forsto, skriver Strømøy.

Også NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk forsvarer serien og sier til Aftenposten at dokumentaren er viktig:

- Det er klart at det er en krevende historie å fortelle, men det er en viktig historie å fortelle, sier Kalbakk.