Søndag ettermiddag valgte NRK å fjerne Tore Strømøys dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt» fra strømmetjenesten NRK TV etter mye kritikk.

Serien handler om en ufør mann i 60-årene som trenger hjelp for å flytte tilbake til Norge fra Filippinene. Mannen har en over 30 år gammel sedelighetsdom mot seg, men den blir ikke omtalt i serien.

Dette vil NRK nå endre på.

- NRK valgte å ikke inkludere sedelighetsdommen i serien av to årsaker. Viktigst var hensynet til de fornærmede; først og fremst de som var små barn den gang, men også hensynet til mannen selv og hans familie. Det andre var at dommen ikke hadde en direkte relevans for serien, som handler om en norsk familie som er strandet i Filippinene uten å klare å komme seg hjem til Norge. Vi ser i dag at det var en feil å utelate denne informasjonen fra serien, og vi gjør derfor nå en ny vurdering, sa direktør Marius Lillelien for Distriktsdivisjonen i en uttalelse søndag.

Mannens advokat, Leif Strøm, er kritisk til valget NRK har tatt om å unnlate å omtale dommen i dokumentaren.

- Man har valgt en strategi som har gitt ganske dramatiske, negative reaksjoner, sier Strøm til TV 2.

Les mer: NRK trekker dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» midlertidig

- Hjelper ikke
Politisk redaktør Erik Stephansen i Nettavisen mener serien ikke burde publiseres på nytt. Han mener historien kunne ha blitt fortalt, men at premisset da burde vært et helt annet.

- Men det grunnleggende premisset i Tore Strømøys fortelling er feil og løgnaktig. Da hjelper det ikke å pynte på historien ved å redigere inn manglende informasjon som endrer hele fortellingen, skriver Stephansen i en kommentar på Nettavisen.

- Derfor bør NRK legge historien om «Bamsegutt» i skuffen på permanent basis, fortsetter han.

- Har du ikke tiltro til at NRK kan redigere inn denne informasjonen på en god måte?

- Jo, det kan hende, men de har en stor utfordring, for hele premisset for programmet har blitt helt forandret. Nå er det tydelig at Tore Strømøy burde ha laget en helt annen historie. Det kunne vært en historie om hvordan tidligere overgripere blir behandlet av samfunnet. I stedet er det en historie om en stakkars eiegod mann som sitter i Filippinene og ikke får hjelp av det kalde Norge, sier Stephansen til Kampanje.

Flere har klaget
- Du skriver i kommentaren din at premisset i dokumentarserien er løgnaktig. Hvorfor det? Det er vel sant det som blir sagt i dokumentaren?

- Hovedfortellingen er at Norge nekter å hjelpe den stakkars nordmannen som er strandet på Filippinene, og han prøver å finne ut hvorfor de kalde og strenge byråkratene ikke stille opp til intervju. Det er et løgnaktig premiss når han ikke tar med hele bakgrunnen for saken.

- Mener du at dommen mot han kan være med på å forklare hvorfor han ikke når frem i byråkratiet?

- Ikke nødvendigvis, men det kan hende det er med å forklare hvorfor folk ikke vil stille opp til intervju. Dette vet jeg ikke, men det kan være en av grunnene til at folk har kviet seg for å stille opp.

Så langt har «Ingen elsker bamsegutt» generert 124 klager til Kringkastingsrådet ifølge Dagbladet.

Mandag morgen ble det kjent at programmet også er klaget inn for PFU.

Les mer: PFU har mottatt klage på «Bamsegutt»

Det har foreløpig ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra NRK til denne saken.