Midtveis i august varslet TV 2-sjef Olav T. Sandnes at mediehuset må kutte rundt 400 millioner kroner i kostnader. Dette ble de ansatte informert om i et allmøte fredag 18. august.
Dette blir det største kuttet i mediehuset siden 2016, som for syv år siden var en del av en del av strategiplanen «TV 2 i 2020». I 2016 endte det som kjent med et kostnadskutt på 350 millioner kroner der 177 årsverk måtte gå.
Har du tips? Ta kontakt med oss.
Les også: TV 2-sjefen bekrefter nedbemanning - tilbyr gavepensjon
- Jobber knallhardt
Onsdag forrige uke begynte lønnsforhandlingene i TV 2, og etter en hel dag rundt bordet kom partene til enighet.
- Det var litt over det enkelte andre medier har landet på. I tillegg slapp vi diktat, som vi har sett i mange andre mediehus, sier klubbleder Margrethe Håland Solheim, til Kampanje.
Forhandlingene resulterte i en lønnsøkning på litt over 5,2 prosent.
- Mye var gjort etter det sentrale lønnsoppgjøret i mai, men det var fortsatt tidkrevende, og vi ble sittende i forhandlinger hele dagen før vi kom til enighet sent på kvelden.
- Hvordan var det å gå inn i lønnsforhandlinger, rett før det skal kuttes rundt 400 millioner kroner?
- Det er klart at det er en spesiell situasjon for alle parter når man står midt i en krise der det snakkes om store kostnadskutt. Men våre medlemmer jobber knallhardt selv om det er usikre tider, noe også ledelsen anerkjenner. Derfor er vi veldig glad for at vi hadde en fin dialog gjennom forhandlingene - og klarte å komme til enighet.
- Vi endte på et oppgjør som vi kan si oss fornøyd med, sier Solheim.
- Det er unektelig spesielt
Organisasjonsdirektør Lene Eltvik Vindfeld i TV 2, forteller til Kampanje at de har brukt god tid på å snakke sammen.
- I forhandlinger skal man finne en balanse mellom ulike hensyn og jeg opplever at begge parter strakk seg langt for sitt utgangspunkt. Jeg er veldig glad for at vi har kommet til enighet og at vi har god dialog og bevarer et godt samarbedsklima for tiden som kommer, sier Vindfeld.
- Hvordan har det vært å forhandle om lønn midt i en kuttprosess?
- Det er unektelig spesielt. TV 2 står i tøffe tak. Det er en krevende tid for TV 2, men også for våre ansatte og for folk flest. Det er på mange måter en spesiell kontekst, men lønnsforhandlinger er lønnsforhandlinger, og de skal skje.
- Folk var spente
I mai kom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening til enighet i årets lønnsoppgjør og et sentralt tillegg på 22.500 kroner, kraftig økning i ulempetilleggene og en lavtlønnspott.
Lønnssamtalen i TV 2 forrige uke var en viktig indikator for god dialog mellom partene, før det varslede allmøtet denne uken.
- Vi brukte mesteparten av tiden til å prate sammen. Og vi hadde mange gode diskusjoner som er spesielt viktige i den tiden vi står overfor. Folk var ekstra spente fordi det ventes kutt, sier Margrethe Håland Solheim.
I tillegg til en økning på 5,2 prosent ble det også en økning i risikotillegg for medarbeidere som jobber fra krigsområder.
- Det aller viktigste med disse forhandlingene var samtalene. Etter oppgjøret i mai var det i realiteten bare halvannen prosent å forhandle om. Det løste seg raskere enn vi hadde sett for oss - noe jeg er veldig lettet over. Generelt er det for tiden stor spenning rundt prosessen vi står ovenfor.
Kommentér