- Dette er en alvorlig sak for NRK. Flere har uttrykt at dette går på tilliten løs og nå må vi gjøre det vi kan for å gjenoppbygge tilliten, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til Kampanje.

Onsdag ettermiddag møtte hun pressen for å fortelle at NRK skrinlegger dokumentarserien «Ingen elsker bamsegutt» for godt. Ifølge kringkastingssjefen gjorde kanalen en alvorlig feilvurdering da de bestemte seg for å publisere serien uten å ta med informasjon om en sedelighetsdom fra 1991.

NRK har arbeidet med dokumentarserien i halvannet år, men dommen som omhandler hovedpersonen ble kanalen først kjent med for en drøy måned siden.

Få dager etter at serien gikk på lufta, nådde informasjon om dommen offentligheten og skandalen var et faktum.

Kringkastingssjefen skal ikke selv ha tatt avgjørelsen om at serien skulle bli publisert, men hun ble orientert om den.

- Jeg hadde ikke det hele bildet. Det skulle jeg ha sørget for å få og jeg skulle ha grepet inn, sa hun på pressekonferansen.

- Forstod du sprengkraften til dokumentarserien? spør Kampanje på pressekonferansen.

- Hadde jeg forstått det så hadde ikke vi stått her i dag, svarer Fürst Haugen.

Les også: NRK vraker «Ingen elsker bamsegutt»: - Svært lei meg

- Må lære av feilen
Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Kampanje at ansvaret for å gi kringkastingssjefen det fulle og hele bildet ligger på han og distriktsdirektør Marius Lillelien i denne saken.

- I denne saken bærer vi ansvaret sammen. Vibeke ble informert fortløpende, men kun overordnet om vurderingene som ble gjort og bakgrunnen for dem. Vi satte oss aldri ned rundt kringkastingssjefens bord og sa at her må vi gjøre en grundig vurdering, sier Kalbakk til Kampanje.

Også dette var en feilvurdering, sier han.

Kalbakk nøler ikke med å kalle dette en av de tøffeste sakene han har jobbet med i sin tid som etikk- og nyhetsdirektør i NRK.

- Det har å gjøre med at vi har gjort alvorlige feil som har satt sårbare enkeltpersoner i en veldig vanskelig situasjon, og for hovedpersonen i dokumentarseriens del i en vanskeligere situasjon enn han var i før dokumentaren.

- Hva betyr denne saken for NRK?

- Den betyr først og fremst at når vi har gjort så alvorlige feil, så må vi lære av dem sånn at vi unngår slike feil i fremtiden. 

Les mer: «Bamsegutts» advokat: – Beklagelig

- Slått inn fronten
PR-nestor Hans Geelmuyden er blant dem som mener saken er ødeleggende for tilliten til NRK.

- Det er mer enn en ripe i lakken. NRK har slått inn fronten, har han sagt til Kampanje.

Les mer: PR-nestor etterlyser kringkastingssjefen: - En krise for NRK

- Er NRK til å stole på?

- Ja, NRK er til å stole på, svarer Vibeke Fürst Haugen.

Dette er andre gang i år at NRK-sjefen befinner seg midt i mediestormen. I februar var det samarbeidet med influencer Sophie Elise som skapte trøbbel for Fürst Haugen. Nå rundes året av med en større skandale.

- Har det vært et tøft år?

- Vi er et stort mediehus med et bredt oppdrag. Vi har mange redaksjoner spredt over hele landet som lager fantastisk journalistikk. Dett eer to veldig ulike saker, men av og til begår vi feil og da må vi gjøre det vi kan for å rydde opp så raskt som mulig. 

- Hva går gjennom hodet til en kringkastingssjef når det dukker opp så store saker?

- Da kjenner jeg på alvoret, jeg kjenner på ansvaret og jeg er lei meg for at vi er der vi er i dag.