På Mediaforums mediekonferanse torsdag kveld ble det i tillegg til fire mediepriser også delt ut tre spesialpriser. Etter at Coop fikk «Annonsørprisen» og Martin Wenstad Janssen fra Snapchat, ble kåret til «Norges beste medieselger», kunne NRKs analysesjef Kristian Tolonen, ta imot den gjeve «Hedersprisen». 

- Dette er en ekte hederspris. Tidligere leder i avdelingen, Sissel Lund fikk den i 1998, ett år etter at hun ansatte meg i Analyse. Men det er helt tilfeldig det, fleipet Tolonen fra scenen.

Les mer: Uslåelige Martin Wenstad Janssen fra Snap - vinner sin andre pris på en uke

Analysesjefen har jobbet nesten hele sitt profesjonelle liv i analyseavdelingen til NRK og det var han som fikk æren av å ta imot prisen som gikk til hele analyseavdelingen.

- Det er enda bedre at prisen går til hele avdelingen, enn at sjefen får den. Fordi denne prisen har alle i avdelingen fortjent - så tusen takk på vegne av oss alle.

- Det er ikke lett, men viktig
Prisen gis til en person eller organisasjon som har gjort en helt spesiell innsats for mediefaget. Enten gjennom forskning, god anvendelse av mediedata, eller på en annen måte har bidratt til å løfte nivået faglig. Ifølge juryen var det flere gode kandidater på shortlist, men det var altså NRK som trakk det lengste strået.

- NRK er rotfestet i et samfunnsoppdrag som er viktigere enn noensinne. De tar sitt samfunnsansvar på alvor blant annet gjennom å drive forskning om befolkningen, mediemarkedet og gjennom å sette fokus på målgrupper som vanligvis blir oversett. «NRKs analyseavdeling gjør en urokkelig innsats for å heve standardene i mediebransjen.», heter det i juryens begrunnelse.

- Det er ikke lett, men viktig å stå i faglighet. Og denne prisen styrker vår tro og er en oppmuntring til å fortsette med det, sa Tolonen.

Les også:
Dagligvareduell i kampen om Medieprisene - Coop avslutter Phd-samarbeid med gull

Analysesjefen trakk deretter frem NRKs fokus på målgrupper som overses, som er et av deres viktigste oppdrag.

- Og derfor er uavhengige, representative målinger av mediebruken til alle i Norge viktige nå og i fremtiden. Hvis vi bare snakker med våre abonnenter, hvordan kan vi egentlig vite noe om Norge? Og så tenker vi at disse målingene alltid kan utvikles og forbedres.

- Faktisk helt ditt
Tolonen kom også med et lite stikk til dagligvarekjeden som stakk av med flere priser, deriblant ett gull og annonsørprisen.

- Alle jobber på en eller annen måte med å forvalte sannheten -  noe som også forplikter med dataene vi bruker og historiene vi forteller. For oss i NRK er suksessen til norske medier og tilliten viktig. NRK er ikke som Coop - litt ditt - men faktisk helt ditt. Vi har et selvstendig ansvar for å bidra til mediemangfoldet, og det at analyseavdelingen får denne prisen er forhåpentligvis et eksempel på at NRK gjør nettopp det.

Juryen verdsetter at analyseavdelingen investerer i mediemålinger gjennom objektive tredjeparter med strenge krav til kvalitet og validitet -som har stor betydning for hele bransjen.