Norsk Ukeblad feirer i disse dager sitt 90-årsjubileum, og for å markere anledningen har redaksjonen tatt i bruk kunstig intelligens (KI) for å gjenskape en av sine forsideillustrasjoner fra lanseringsåret 1933. 

- Det var en spennende prosess å gjenskape en historisk forside til det vi kjenner som en tradisjonell Norsk Ukeblad-forside i dag. KI er nytt for oss og leseren, og det var derfor avgjørende å samarbeide med de beste folkene på feltet. Samtidig var det viktig for oss å være tydelige ovenfor leseren at denne forsiden er gjenskapt, og vi tildelte derfor også en hel side på innsiden i jubileumsutgaven, for å tydeliggjøre dette for leseren, forteller  ansvarlig redaktør i Norsk Ukeblad, Trine Rasmussen, i en pressemelding. 

Bladet har brukt avansert KI-teknologi kalt «Stable Diffusion» som er en kunstig intelligens som produserer unike fotorealistiske bilder fra tekst og bilder. Det er designeren, Edmond Yang som har brakt den unge jentas ansikt tilbake til live. 

- Jeg er stolt over å bidra til å skape portrettet. Det er imponerende at en tradisjonell merkevare som Norsk Ukeblad bruker moderne teknologi for å fremheve noe så historisk. Vi er bare i begynnelsen av KI-revolusjonen, og jeg tror stadig flere vil benytte teknologien til å skape unike opplevelser, sier Yang.

- En hyllest
I jubileumsutgaven får leserne to blader, og KI-forsiden er på det ekstra bladet som ligger bak hovedbladet.

Rasmussen forteller Kampanje at de ønsket å gjenskape forsiden som «en hyllest til Norsk Ukeblads rike historie og dedikasjon til å holde seg i forkant av tiden».

- Det er gøy å følge med på trendene og teste ut nye teknikker, og det var ekstra interessant å bruke ny teknologi til å gjenskape noe av det historiske innholdet. Men i en tid hvor alt det digitale stadig får større plass, er det viktig å feire at Norsk Ukeblad fortsatt først og fremst gis ut på papir, legger hun til. 

Hun forteller videre at de er svært restriktive når det gjelder bilder og at dette er noe de vanligvis ikke gjør. 

- Hver uke har vi nye modeller på forsiden, men vi ønsket å gjøre noe nytt med denne jubileumsutgaven. Siden forsiden ikke ligger fremst i butikkhyllene, men er en sampakk med vår vanlige utgave, så vi vårt snitt til å leke med ny teknologi. Og på den måten gjenskape en historisk forside, sier Rasmussen. 

- Bør stå på forsiden
Fagmedarbeider i Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen synes det er morsomt at Norsk Ukeblad har tatt i bruk kunstig intelligens for å gjenskape forsiden, ikke minst for å illustrere hva kunstig intelligens kan brukes til. Han legger imidlertid til at man må passe på å tydeliggjøre ovenfor leserne sine at det er KI-generert. 

- Når Norsk Ukeblad bruker KI til å gjenskape en gammel forsiden, bør det stå på selve forsiden at bildet er generert av KI, i tillegg til at de informerer leserne sine om det i bladet, sier han.

- Jeg synes det kan være morsomt å vise publikum hva KI er med et slikt praktisk eksempel, men da må man fortelle at det er det man gjør, så får man lært opp publikum i hva kunstig intelligens er og hvordan det kan brukes, understreker Olsen.  

- Har tatt grep
- Modellen ser tilsynelatende levende ut. Hvordan vet leserne at dette er KI-generert?

- Vi krediterer alltid forsidene våre på innholdssiden i bladet, og det har vi også gjort i dette tilfellet. Samtidig var det viktig for oss å være tydelige ovenfor leseren at denne forsiden er gjenskapt, og vi tildelte derfor også en hel side på innsiden i jubileumsutgaven, for å tydeliggjøre dette for leseren, sier Norsk Ukeblad-redaktøren til Kampanje.

Hun svarer ikke direkte på hvorfor de ikke har merket selve forsiden. 

- Vi har tatt grep for at kundene i butikk ikke skal misforstå forsiden og har derfor lagt jubileumsutgaven bak hovedbladet i bladpakken, sier hun.