Søndag hadde NRKs store dramasatsing «Makta», premiere. De første to episodene «Det må være en kvinne» og «Det eneste vi vil», var de første smakebitene fra den intense maktkampen som utspilte seg i Arbeiderpartiet på 1970 og 1980-tallet.

Les mer:
Spente Ap-topper før Makta-premiere: - Alle i partiet vil sitte klisteret foran skjermen

Episodene ble først tilgjengelige på nett søndag morgen, før de ble sendt lineært senere på kvelden. Forventningene har vært store til dramaserien, og kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Jarle Roheim Håkonsen, kunne fredag fortelle Kampanje, at det var stor spenning internt i partiet før premieren.

- Vi er godt fornøyde med publikums mottakelse av «Makta» så langt, og vi ser at den treffer godt sammenlignet med premierer på tilsvarende serier. Vi er også glade for at seerne omfavner de modige grepene serieskaperne har gjort, sier medieanalytiker Iacob Christian Prebensen i NRK Analyse, til Kampanje. 

Den første episoden hadde 450.000 seere totalt på premieredagen. Hele 330.000 så episoden lineært, mens 120.000 så den i NRK TV. Den andre episoden ble sett av 300.000 totalt. 

Tallene gjelder til og med søndag – gårsdagen er med andre ord ikke medregnet, opplyser NRK i en e-post.

Allerede før premieren kunne «Makta» innkassere sine første to priser under Cannesseries, for beste TV-serie og musikk, i midten av måneden. Og fredag forrige uke fikk serien en ny utmerkelse i Prix Europa, med en såkalt «Special Commendation», i kategorien for «Beste TV/video fiksjon».