Torsdag morgen kunne Kampanje fortelle at det har kommet inn over 6.000 klager mot NRK til Kringkastingrådet. Dette bekreftet sekretær i Kringkastingrådet Erik Skarrud, overfor Kampanje.

- Det er med andre ord historiens største klagesak i rådet, skriver Skarrud. 

Klagerne mener i hovedsak at NRK «har glimret med sitt fravær» i dekningen av Acer-søksmålet av staten, som ble tatt opp til behandling i Høyesterett i forrige uke. Bak søksmålet står organisasjonen «Nei til EU». Leder for Ungdom mot EU, Kim René Hamre, har tidligere fortalt Kampanje at han har oppfordret folk til å klage i sine egne kanaler. Han er glad for at så mange har gjort det.

- Vi har ikke presset noen til å klage. Mange av de som har klaget er ikke en gang medlemmer av Nei til EU. Klagerne er folk som er frustrert over at NRK ikke har holdt det de sa i 2021, forklarer Hamre. 

Nå forventer han at saken behandles av Kringkastingsrådet når de samles igjen for første gang etter sommerferien neste uke. 

- Jeg forventer at rådsmedlemmene i Kringkastingsrådet stiller NRK og Kyrre Nakkim til veggs og spør hvorfor de ikke har gjort det de tidligere sa at de ville gjøre, nemlig dekke saken enda tettere dersom den ble tatt opp i Høyesterett, noe den ble i forrige uke. Nå er saken ferdigbehandlet i Høyesterett og vi venter på en dom, sier han. 

- Jeg synes det blir for dumt å hoppe på nå og kun omtale selve dommen når den kommer. Dette er en sak som har engasjert mange, noe klageomfanget mot NRK tydelig viser, legger han til.

Vil hn en beklagelse
Nyhetssjef i NRK, Kyrre Nakkim har tidligere uttalt i Kampanje at «NRKs journalistikk ikke styres av pressgrupper», men av det de mener er informasjonsbehovet hos befolkningen. Hamre på sin side mener at klagestormen mot NRK viser at Nei til EU sitt Acer-søksmål av staten er en sak mange er opptatt av. Høyesterett skal blant annet ta stilling til om et alminnelig flertall i Stortinget kunne vedta EUs tredje energipakke.

- Det er synd at folk ikke har fått vite noe om saken, spesielt med tanke på at NRK har dekket lignende saker tidligere, både under og etter at de ble tatt opp i Høyesterett, sier Hamre.

- Jeg synes det er på sin plass at NRK kommer med en beklagelse, legger seg flat og tar selvkritikk på at de burde ha fulgt saken, da dette er en sak med stort samfunnsengasjement, sier Hamre. 

Må vente på svar
På spørsmål om det ligger en beklagelse i kortene, svarer nyhetssjef Kyrre Nakkim i NRK at de ikke har diskutert hva de vil svare dersom saken blir tatt opp i Kringkastingrådets møte nete uke.

Leder i Kringkastingsrådet, Snorre Valen, har tidligere uttalt at de ikke har tatt noen vurdering på om saken behandles i Kringkastingsrådets møte. 

- Det blir nok mot slutten av denne uken, eller i starten av neste uke, men det er naturlig at rådet bør vurdere en sak som denne her, sa han til Kampanje på mandag.

Les også: Har fått over 3000 klager på NRK: - Naturlig at saken behandles