Hans Hjellemo gikk bort i slutten av august, 64 år gammel. Vi var flere som jobbet sammen med Hans i Kampanje, fra 2001 til 2009.  «Jeg kan være sta», sa Hans i et intervju en gang. Det var, for å bruke et av Hans sine yndlingsord, et «understatement». Hans kunne både bite fra seg og bite seg fast – uten å gi etter. Den som var i nærheten, kunne av og til rive seg i håret. Ikke alltid var det uten grunn, men ikke alltid fikk han den respekten han fortjente.

Hans var en formidabel fighter omtrent fra første stund i barndomsbyen Trondheim. Han og tvillingbroren ble født med cerebral parese (CP). «Kroppens muskler og sener var et nummer for små», pleide Hans å si nøkternt om en barndom med daglig hardtrening. På skolen løp han 60-meteren på tærne, og det var ikke snakk om å droppe søndagsturene på ski. I et intervju med Dagens Næringsliv, en avis hvor han som journalist satte solide avtrykk etter seg i «Etter Børs», avisens medie- og kultursider, sa Hans følgende: «Jeg synes det er befriende at folk spør meg rett ut: Hva i helvete er galt med bena dine? Jeg er ekstremt finstemt på forskjellen mellom uforstand og ondskap.»

Slik var Hans, rett fram og veltalende, i en slik grad at journalistikken ble hans naturlige yrkesvei. Han snakket fort, han skrev fort og jaggu gikk han fort også, så svetten sto. Han flyttet til Oslo da han var i 20-årene. I 1980 ble Hans journalist og fagredaktør i Ask Media, videre til Norges Handels og Sjøfartstidende, som senere byttet navn til Dagens Næringsliv. I løpet de 12 årene i Dagens Næringsliv ble hans «byline» godt kjent for dem som fulgte ekstra nøye med på det som rørte seg i medie- og kommunikasjonsbransjen. Innen mediejournalistikken vil Hans for alltid ha pionerstatus. Hans rakk også å være avisens London-korrespondent før han gikk til NRK, hvor han var informasjonssjef i fire år. 

Så, i 2001, gikk ferden videre til Kampanje, først som nestkommanderende redaktør, deretter som ansvarlig redaktør fra høsten 2002. Også der satte han sitt preg på arbeidsplassen og bransjen Kampanje dekket daglig. Han ville helst være der det skjedde, i skuddlinjen på en pressekonferanse, tett på profilene, i et Dagsnytt Atten-studio på Marienlyst og ellers der nyheter utspant seg. Hans hadde mye å si, og det kunne ta tid. Hans velkjente stemme fylte ethvert lokale. «Er det flere byer i Belgia?», var ofte uttrykket Hans tydde til da han ville avrunde morgenmøtene i redaksjonen. Fikk han ikke noen gode svar kjapt, hadde gjerne redaktøren mer på lager. Noen historier hadde vi gjerne hørt før, men de ble så gnistrende godt fortalt at vi gledet oss til neste gjenfortelling. Artigst var kanskje rapportene fra «gamle dager», da han med respekt imiterte to av mediesjefene han satte høyest av alle, Kåre Valebrokk og Einar Førde.

Hans var langt mer enn raske replikker. Han var et menneske med mange fasetter. Han tenkte, han grublet, han filosoferte over livet og det som skjedde rundt han i nabolag, samfunn og verden utenfor. Urettferdighet og overgrep vekket sterke følelser. Når det røynet på for noen som sto han nær eller han jobbet med, var han et medmenneske med et varmt, bankende hjerte. Han viste at han virkelig brydde seg om deg. Også her var Hans usedvanlig finstemt.

Hans la ikke skjul på at det var tungt å slutte i Kampanje. Han la det etter hvert bak seg. «Jeg kjenner to siviliserte, men passe brune steder», skrev Hans da vi skulle møtes over et glass. Det sies at Hans, på sitt stamsted på Torshov, serverte ramsalte utdrag fra liv og yrke som øvrige gjester neppe hadde hørt maken til. Det rimer godt med den Hans vi lærte å kjenne. De siste årene, fra 2012, ble han markant i et annet yrke, blant annet som ansvarlig for politikk og kommunikasjon i Uloba, en ideell organisasjon som arbeider med å sikre funksjonshemmedes rett og mulighet til å ha et eget liv.

På sin aller siste bursdag, nyttårsaften 2022, skrev Hans i en takkemelding på Facebook: «Livet er møtet mellom mennesker. Alle hilsninger får meg til å tenke. Jo, vi har levd og lever rike liv».

Fred over ditt gode minne, Hans.

På vegne av tidligere kolleger i Kampanje, 

Erlend Fossbakken

Lasse Gimnes

Hilde Nyman

Audun Giske

Bente Dahlen

Mari Mellum

Gaute Iversen

Ingeborg Sellæg

Glenn Støldal

Knut Kristian Hauger

Dag Robert Jerijervi

Fredrik Andreassen