Leder i Familie- og kulturkomiteen og stortingspolitiker for Venstre, Grunde Almeland, har lenge vært tydelig i sin motstand mot fjerningen av momsfritaket for TV-nyheter. I dag nevnes det av flere TV 2-profiler som en av grunnene til at TV 2 må kutte anslagsvis 400 millioner kroner.

- Jeg vet ikke detaljene i budsjettene til TV 2 og nøyaktig hva som er bakgrunnen for hver enkelt krone de må kutte, men det vi vet er at fjerningen av momsfritaket får konsekvenser særlig for TV 2, men også for resten av mediebransjen, sier Almeland til Kampanje.

- Det var klart for alle da vi diskuterte statsbudsjettet i fjor høst. Det utfordret jeg regjeringen på den gangen, og det er helt klart for meg at dette er en konsekvens av den tabben jeg mener man gjorde med momsfritaket.

Les mer: TV 2-veteraner skylder på regjeringen: - Helt uventet og totalt uakseptabelt

Utelukker ikke nedbemanning
Det var på et allmøte fredag formiddag at de ansatte i TV 2 fikk beskjed om at det går mot storstilte kutt i mediehuset. TV 2-sjefen utelukker heller ikke nedbemanning.

Les mer: TV 2 varsler kostnadskutt på rundt 400 millioner - utelukker ikke nedbemanning

- Hva tenker du om dagens TV 2-beskjed?
 
- For TV 2 er dette selvsagt alvorlig. For norsk nyhetsformidling er det avgjørende at man har gode og forutsigbare rammevilkår, og der var momsfritaket en sentral brikke. Den skaden har allerede skjedd, sier Grunde Almeland.
 
- Må rette opp
Almeland mener likevel regjeringen kan redde seg inn.
 
- Det de nå kan gjøre er å kraftig forbedre det forslaget som har vært ute på høring og gjeninnføre en ny variant av momsfritaket på en måte som fortsatt treffer målet vårt; en god dekning av norske nyheter formidlet på en rekke ulike plattformer, sier han og fortsetter:
 
- Nytt forslag må være plattformnøytralt, og det ligger ikke på bordet i dag. Det må den nye medieministeren rette opp i.
 
- Har regjeringen nå lagt mer press på en allerede presset bransje sett i lys av TV 2-kuttene?

- Det er helt klart at de gjør, ja. Det er helt grunnleggende som jeg sa at vi har forutsigbare ordninger. Avgiftsfritaket ga det og nå har man fjernet en viktig del av den forutsighbarheten.

Skal diskutere forslag
Momsfritaket ble også tema da den nye kulturministeren Lubna Jaffery møtte mediebransjen til debatt i Arendal tidligere denne uken.

- Nå skal regjeringen i høst diskutere disse forslagene, og da kommer jeg til å komme med mine innspill på hvordan man kan løse dette på best mulig måte. Det har jeg også sagt til bransjen. Det er vanskelig for meg å stå her og love hvordan dette kommer til å bli, sa Jaffery til Kampanje da.

Kultudepartementet har ikke svart på Kampanjes henvendelse fredag ettermiddag.