Navn: Lubna Jaffery

Alder: 43

Stilling: Kultur- og likestillingsminister

Aktuell: Tidligere i sommer ble Lubna Jaffery fra Arbederpartiet utnevnt til ny kultur- og likestillingsminister.

- Hvor går årets ferie?

- Det ble en litt annerledes sommer enn planlagt. Men jeg har fått dratt en uke til Hellas med hele storfamilien. Det var en veldig fin tur, med masse sol, bading og god mat.

- Som kulturminister blir man jo invitert til alt av festivaler. Hvor mange festivaler har du rukket innom som ny kulturminister og hva er din favoritt?

- Denne sommeren har jeg allerede fått gleden å dra til Riddu Riddu i Kåfjord og Molde Jazz. I tillegg har jeg fått besøkt Landsskytterstevnet på Voss. Denne uken står Øyafestivalen på programmet, det gleder jeg meg veldig til. Jeg har ingen favorittfestival. Alle festivaler er unike.

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere? 

 - Da tror jeg at jeg ville invitert Nils Bech, Salum Kashafali og Marit Eikemo. Det ville nok kunne blitt en god kombinasjon av litt jobb, men først og fremst en veldig god og spennende samtale. Når det er sommer må vi dra et sted ut å grille. Jeg har mest lyst til å dra et sted jeg ikke har vært før. For eksempel Jomfruland, der har jeg hørt at det er veldig fint!

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Jeg spiser veldig lite sjokolade om sommeren, da spiser jeg mye heller en is i solen.

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

- Det tenker jeg at jeg lar Kampanje få avgjøre

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill, ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

- Ja, vi må følge nøye med, og utvikle regelverk som beskytter oss. Norske myndigheter må jobbe sammen med andre lands myndigheter for å sikre at utviklingen av kunstig intelligens tjener menneskene, og ikke omvendt. Både i EU og andre fora pågår det arbeid med å regulere KI, og regjeringen har dessuten varslet at KI vil være tema i en ny, helhetlig digitaliseringsstrategi.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Dette bør norske medier vurdere selv.

 - Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- Stortinget vedtok i fjor en ny NRK-plakat, som beskriver NRKs allmennkringkastingsoppdrag. Innenfor disse rammene har kringkastingssjefen ansvaret for løpende programvirksomhet og full redaksjonell uavhengighet.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Ytringsfrihet er helt grunnleggende, den skal vi sammen beskytte. Vi skal strekke oss seg langt for å sørge for at alle stemmer blir hørt. Samtidig vet jeg at det kan være vanskelig for enkelte å ta ordet eller ytre seg offentlig.  Det er mer krevende for både kvinner og ulike minoriteter å ta plassen sin i den offentlige samtalen. Det har vi et felles ansvar for å gjøre noe med.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

- Da måtte det vært en sak om hans beste kulturopplevelse eller sak hvor han fortaller om hva han liker å spise. Kanskje «Haalands beste oppskrifter»? Det er en sak jeg helt sikkert hadde lest.