Navn: Silje Fekjær  Alder: 49   Stilling: Professor og prorektor for utdanning ved OsloMet 

Aktuell: Denne uken ble opptakstallene til høyere utdanning klare.

- Hvor går årets ferie? 

- Frankrike først, så sjøen og fjellet i Norge. Jeg har det egentlig best her hjemme når temperaturen går over 25 grader! 

- Hvor stor plass får kunstig intelligens i medie-pensumet når studentene inntar OsloMet i år?  

- KI er inne i medieundervisningen på mange måter: selvsagt i forbindelse med faktasjekking og kildekritikk, men også som et verktøy i undersøkende journalistikk. I høst starter vi et nytt videreutdanningstilbud i datadrevet journalistikk, og samarbeider tett med Institutt for informasjonsteknologi på dette området. 

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?  

- Som leder ser man et snevert utsnitt av verden, jeg skulle gjerne hatt flere anledninger til å høre hva våre egne studenter og ansatte er opptatt av. Så jeg tar med en av studentene våre, en underviser og en som jobber i studieadministrasjonen. Håper de ville blitt med på lunsj på takterrassen vår på jobb og fortalt hva de mener fungerer bra hos dem, og hva de mener vi bør gjøre annerledes. 

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?  

- Å markere avstand til Russlands invasjon er viktig. Samtidig tyder vel historien på at forbrukerboikott ikke nødvendigvis er det mest effektive virkemiddelet for å endre et lands politikk. 

- Hva er årets PR-flause så langt i år?   

- Regjeringen har jo hatt en utfordrende sommer, med tre statsrådavganger på kort tid. For vår del følger vi spent med på hvem som blir ny minister for forskning og høyere utdanning, og håper at den nye ministeren har forståelse for sektoren vår, og klarer balansen mellom å endre det som bør endres og beholde det vi trenger å verne om. 

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill og ikke bruk ChatGPT til å svare på dette)?  

- Her har jeg samme svar som til alle som lurer på om vi ikke burde lage nye eksamensregler som følge av kunstig intelligens: Dersom noen har forslag til en fornuftig regel som faktisk ville virket, hører jeg gjerne det forslaget. Inntil da er min holdning at vi heller må jobbe med å lære oss hvordan kunstig intelligens kan brukes, og for eksempel se på hvilke alternative vurderingsformer vi kan bruke i høyere utdanning. Hvis vi lager eksamensoppgaver som kunstig intelligens kan svare på like godt som en student, er det ikke sikkert det noen gang har vært en god måte å teste kunnskapen til studentene våre. 

- Bør norske medier være til stede på TikTok?  

- Andre mediers policy skal jeg ikke stille meg til doms over, TikTok er ikke akkurat mitt spesialområde. Men OsloMet publiserer ganske mye innhold selv, og vi har vedtatt at vi ikke ønsker at våre studenter og ansatte skal være på TikTok. Generelt tenker jeg at når det er risikoer som jeg ikke er spesielt kompetent til å vurdere selv, er det greit å høre på ekspertene, og vi tok denne avgjørelsen etter Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) sin vurdering. 

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?  

- Jeg skulle gjerne lest flere saker om alle studentene som jobber med studiene, og klarer å løfte seg til tross for at de ikke har alle forutsetningene på plass fra starten av og ikke er fulle av selvtillit. Neste år ønsker jeg meg at noen medier tenker nytt og dropper de tradisjonelle intervjuene med elitestudenter som har kommet inn på studier med skyhøye opptakskrav. La oss heller få høre historier om det store flertallet av studenter som ikke har seks i gjennomsnitt, men som det også er viktig og meningsfullt å utdanne. 

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?  

- Jeg er nok bekymret for at vi snevrer inn debatten for mye hvis det blir mye som ikke er lov å si. Samtidig mener jeg også at det er viktig at man oppfører seg ålreit mot hverandre, både i media og på arbeidsplassen. Jeg har alltid synes det er skummelt å se hvordan det jeg sier kan tolkes i media, og den digitale spredningen har ikke gjort det lettere. Samtidig er dette en del av jobben. Akademikere som nekter å forenkle eller uttale seg bør være forsiktig med å klage på at den offentlige debatten er fordummende etterpå: Vi får den offentligheten vi selv skaper. 

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?  

- Siden jeg ikke har lest en eneste av de 13 000 sakene, kan jeg vanskelig se for meg hva jeg skulle savne? 

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?  

- Det går et hardnakket rykte på jobb om at jeg er motstander av menn i shorts, så jeg vil gjerne benytte anledningen til å avkrefte det ryktet! Jeg har vært skeptisk til shorts i formelle anledninger der du har et ansvar, og antrekket sender et signal til de du jobber med. Den dagen det er avsluttende muntlig eksamen eller doktorgradsdisputas, synes jeg sensor kan ta på seg bukse og unngå slippers. Alle andre dager kan folk gå i det de selv vil!