Navn: Malin JørnholtAlder: 29 årStilling: Journalist og programleder

Aktuell: Leder NRKs sendinger i fotbal-VM

- Hvor går årets ferie? 

- Jeg har vært i Albania og på Kypros tidligere i sommer, men stort sett blir det Oslo denne sommeren ettersom jeg jobber med fotball-VM hjemmefra.

- VM i fotball går av stabelen i Australia og New Zealand i disse dager. Hva er de største ulempene med å dekke et mesterskap som er så mange tidssoner unna? 

- Dialogen med våre kollegaer på New Zealand blir mer krevende når tidsforskjellen er så stor. Ting må planlegges godt i forveien, men plutselig våkner man opp til nyheter som har skjedd på natta norsk tid, og man må kaste om på planene for neste VM-sending. I tillegg gjør tidsforskjellen at de fleste kampene er fryktelig tidlig på dagen, og det har jo naturligvis innvirkning på seertallene. De aller fleste foretrekker å se fotball på kveldstid.

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere? 

- Da inviterer jeg med meg Bjørnar Moxnes, Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen til en øde hytte, helt uten mobildekning og naboer. Her tror jeg det blir behov for både sjokolade og vin for å fordøye noen røffe uker.

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland? 

- Ja, det synes jeg. Freia-sjokolader er langt fra de eneste produktene i norske butikker som lages av et selskap som står på Ukrainas svarteliste. Skal man få dårlig samvittighet for å spise en sjokolade fra Freia bør man også få det når man spiser Ritz-kjeks og Philadelphia-ost, eller kjøper merker som Gillette, Pampers og Head and Shoulders. Jeg tror det finnes langt mer effektive virkemidler for å straffe Russland enn forbrukerboikott.

- Hva er årets PR-flause så langt i år? 

- Her er det vel umulig å komme utenom brilletyveriet til Moxnes.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill og ikke bruk ChatGPT til å svare på dette)? 

- Ja. Men jeg tenker det er enda viktigere å se hvilke muligheter som finnes med kunstig intelligens, før man begrenser den.  

- Bør norske medier være til stede på TikTok? 

- Jeg synes det. Det er der de yngste er, og ungdom og unge voksne er et publikum de tradisjonelle mediene sliter med å nå. Så i stedet for å tro at de skal komme til oss, bør heller vi tilpasse oss deres brukervaner og lage innhold til plattformer der de unge befinner seg. Så bør man naturligvis ha TikToks kinesiske eiere i bakhodet, og ta forholdsregler deretter.

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av? 

- Personlig er jeg ingen fan av NRKs sakte-TV-produksjoner, så det hadde jeg klart meg uten. I stedet kunne jeg ønske at de ressursene hadde blitt brukt på en ny sesong av «Hodet i klemme».

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig? 

- Jeg har blitt bevisst på hvordan jeg ytrer meg offentlig, men det er nok mest fordi jeg er journalist og er redd jeg skal si eller skrive noe som kan komme til å sette meg i en skvis i jobbsammenheng. Velger man journalist som yrke er det kanskje en del temaer man bør unngå å mene for sterkt om, i alle fall offentlig. Jeg har heller ikke noe behov for å hamre løs på Twitter selv om jeg kan engasjere meg sterkt i en sak.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese? 

- Saken om han fyren eller hun dama som har lest de 13.000 sakene.

Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger? 

- Shorts, skjørt og kjoler er helt innafor spør du meg, men nå jobber jeg også i en sportsredaksjon der kleskoden er alt annet enn streng. Så lenge man ikke dukker opp i badebukse eller bikini, så har jeg ingen problemer med litt hud.