Navn: Ingeborg Volan

Alder: 44

Stilling: Administrerende direktør i Bokklubben og styremedlem i Norsk PEN

- Hvor går årets ferie? 

- Kroatia og Sørlandet, samt deilig «gjøre ingenting»-tid hjemme i Oslo

-  Er det like høyt tempo i bokbransjen som i mediebransjen?

- Ikke fullt så høyt tempo, og betydelig lavere risiko for at alt du holder på med plutselig blir avbrutt av en viktig hendelse et sted i verden, men ikke mindre intenst. 

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere? 

- Jeg vil gjerne ta med nobelprisvinnerne Maria Ressa og Dimitrij Muratov og forfatter Salman Rushdie til Stokkøya på trøndelagskysten. Der spiser vi skalldyr mens de får slappet av litt, det fortjener de.

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Det er vanskelig. Samtidig er det en utrolig kompleks problemstilling i et globalt næringsliv. 

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

- Bjørnar Moxnes' solbrilletyveri og håndteringen av det. 

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill og ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

- Ja. Vi trenger regulering av kunstig intelligens og en rekke andre problemstillinger på teknologiområdet, mest for å sette retning og definere hva vi vil med KI - det er minst like viktig som hva vi ikke vil. Jeg savner en ambisiøs politikk på det digitale området i Norge, vi overlater for mange problemstillinger til EU. 

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Ja, for å nå ut til unge mennesker med nyheter de ikke forholder seg til i andre kanaler og for å lære mest mulig om gode digitale uttrykksformer. Men det må skje med dedikert utstyr som ikke brukes til andre journalistiske oppgaver.

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- Jeg er imponert over NRKs evne til å holde seg relevant i alle kanaler. Jeg mener samfunnsoppdraget til NRK handler om innholdet og publikummet, og er ikke opptatt av å begrense NRKs tolkning av det. Men jeg tror NRK ville stå seg på å snakke mindre om behovet for å nå ut til unge - show, don't tell er en god leveregel også her.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Personlig har jeg aldri ytret meg om særlig kontroversielle problemstillinger, så for meg er ikke forskjellen så stor. Men det er en utfordring for demokratiet når mange opplever at ytringsrommet er blitt trangere. Jeg synes også det er problematisk når statsråder og -ministere ikke er i stand til å stille seg prinsipielt på ytringsfrihetens side, for eksempel i spørsmålet om koranbrenning. 

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese? 

«Haaland og Ødegaard har løftet det norske landslaget til historisk suksess.»

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

 - Jeg er tilhenger av en profesjonell, men avslappet dresskode på jobben. Jeg synes det går en grense et stykke før korte shorts, slippers og dype utringninger.