Til høsten åpner Samla, et klyngekollektiv for kreative bedrifter fra en rekke ulike bransjer som sceneteknikk, kultur, design, teknologi, kunst, mat med mer. Kollektivet vil holde til på Løren i Oslo, og skal være et sted der innovasjon, kompetanseheving, bærekraft og arbeidsmiljø skal stå i fokus, heter det i pressemeldingen. 

Det er lydteknikerne Stian Sagholen og Sondre R. Sandhaug fra Sonic City og Ole-Andreas Løvland fra medieteknologibedriften Frontir, som står bak satsingen. 

- Målet er å lage et sted hvor man kan knytte nye kontakter, bli inspirert til å gjøre ting på nye måter og utveksle kunnskap på tvers av fagområder, sier Sagholen og legger til:

- Fellesnevneren for selskapene som velger å slutte seg til Samla, er at de er eksperter på sitt område.

Nysatsingen skal ledes av Thea Valentine Vonka. Hun har lang fartstid fra eventbransjen, og kommer nylig fra stillingen som driftsleder i Gyro. Her har hun sittet i ledergruppen og har hatt en avgjørende rolle for å sette retning og utarbeide tiltak på overordnet nivå for omstillingen selskapet har vært gjennom. Nå gleder hun seg til nye utfordringer. 

- Å få bli med og ta tak i Samlas visjon og se hvor mye fantastisk som kan komme ut av det, er helt rått, sier Vonka. 

I tillegg til masse kontorplasser skal kollektivet også huse et produksjonsstudio til TV- innspillinger, intimkonserter, pre-produksjoner til turneer og en rekke andre arrangementer.   

- Samla som konsept fascinerer meg og jeg er veldig spent på hvilke muligheter dette klyngesamarbeidet kan gi innenfor samarbeid, kultur på tvers og innovasjon i en bransje i konstant endring. Jeg gleder meg til å bidra til dette. Det er helt unikt at så mange selskaper med eksperter på hvert sitt fagfelt velger å komme under samme tak, sier hun.

Det estimeres at nærmere 200 medarbeidere vil være tilknyttet kollektivet, og klyngen skal satse både i inn- og utland, og skal være «et springbrett for nye, unge og sultne kreative krefter som vil opp og frem.» For å bidra til økt rekruttering i kreative bransjer, vil Samla dele ut et stipend på 100-000 norske kroner årlig.