Navn: Xueqi Pang

Alder: 27

Stilling: Journalist i VGs Ung-avdeling

Aktuell: Fikk i våres gjennomslag for å inkludere vern mot hatefulle ytringer og diskriminering i NJs program. Gikk i sommer også viralt med sin egen TikTok-video. 

– Hvor går årets ferie?

– Årets ferie går til Riga, bestilt før den norske kronen stupte. Vi er en søt gjeng med journalistvenner som er på Øst-Europa-turné. Planen er å besøke et land i Øst-Europa i året. I fjor var vi på en veldig hyggelig høsttur i Litauen.

– Gjør Medie-Norge nok for å beskytte journalister fra trusler og hets?

– I VG føler jeg meg ivaretatt når jeg opplever trusler og hets. Det er lav terskel for å politianmelde, og jeg opplever at jeg blir tatt på alvor når jeg forteller om mine utfordringer i møte med hatefulle ytringer. Mange flerkulturelle journalister opplever hets basert på bakgrunnen sin. Alle mediehus har godt av å ha et særlig vern overfor dem.

– Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

– Jeg elsker ting i miniatyr, og i påsken var jeg i Legoland for første gang. Jeg har hatt lyst til å besøke Lilleputthammer i lang tid nå. I så fall tar jeg med samboer Eskil, lillesøster Elina og mamma.

– Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

– Alt går an.

– Hva er årets PR-flause så langt i år?

– Da Thon Hotel ikke heiste regnbueflagget og argumenterte for at det var mer inkluderende enn å faktisk heise Pride-flagget.

– Bør norske medier være til stede på TikTok?

– Som journalist synes jeg det er gøy å lage journalistikk på nye måter som de unge liker. Journalistikk på TikTok kan både være underholdende, effektiv og med et stort potensial til å nå veldig mange. Tidligere i sommer fikk jeg over én million visninger på min egen TikTok!

– Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

– Mer underholdning og journalistikk om og med unge flerkulturelle fra utenfor Oslo.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

– Ja og nei. For mange er ytringsrommet mer tilgjengelig enn noensinne. For andre det motsatte. Den grad jeg kan ytre meg offentlig med tanke på min rolle som journalist, er jeg ikke redd.

Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

– «Haaland går til Liverpool», «Haaland donerer halve lønnen til veldedighet» og «Haaland blir pysj-designer».

– Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

– Akkurat på VG-huset anbefaler jeg langermet overdel, da det er innmari kaldt i bygget hele året. Ellers tenker jeg at alle må gå med det de føler seg vel i. Selv har jeg et par svarte bukser i skapet til nøds.