Tirsdag behandlet Kringkastingsrådet NRKs underholdningsserie for ungdom, «Norske beefer», som tar for seg de største kranglene i norsk offentlighet. Episoden som er klaget inn har tittelen «Cum i fjeset» og ble publisert 4. mai. Her møter vi Tiktok-influencer og tidligere Ex on the Beach-deltager Emad Nayab, som er sterkt inspirert av Andrew Tate, og en av hans motstandere, TikTok-profil Anine Olsen.
Tittelen viser til at Nayab tidligere har publisert et bilde av en 17 år gammel jente med sæd i ansiktet på Snapchat. Jenta på bildet har selv stått frem på TikTok og medvirker – sammen med moren sin – i NRK-programmet, men der er hun ikke identifisert.
- Uheldig
Det har kommet flere klager til Kringkastingsrådet på episoden. Flere mener programmet ufarliggjør og normaliserer digitale seksuelle overgrep.
- Jeg synes den omtalte episoden er problematisk, sier Kringkastingsrådets leder Snorre Valen.
Han understreker at programmer rettet mot unge er ikke bare er underholdende og opplysende, det er også normerende.
- Når du er 15 år er det veldig viktig hvor andre setter grensen og derfor kommer dette uheldig ut, sier han.
Han reagerer også på at jenta på bildet blir et «objekt» for krangelen mellom TikTok-profilene som programmet handler om.
- Jeg greier ikke å se at det faktiske omfanget og alvoret i dette alvorlige lovbruddet kommer godt nok frem i episoden.
- Ikke greit
Rådsmedlem Jøran Kallmyr stiller seg også bak flere av klagerne. Han minner om at hendelsen som omtales i episoden dreier seg om et brudd på straffeloven.
- Man ender opp i en situasjon der dette barnet blir satt inn i en intervjusetting og forteller om hvordan sæden kommer på ansiktet. Det synes jeg ikke er greit, verken med tanke på at loven skal beskytte disse barna eller med tanke på at dette normaliseres, sier han.
P3-redaktør Ellen Ramstad erkjenner at det er en utfordrende øvelse å bruke humor- og underholdningsvirkemidler for å fortelle om reelle konflikter.
- Dette gjør vi i visshet om at det etiske er ivaretatt på en god måte, både ut til publikum og de medvirkende i serien, sier hun.
Både jenta på det omtalte bildet og moren hennes fikk se episoden før publisering, og ifølge P3-redaktøren kjenner de seg igjen i det som blir fortalt og de er komfortable med formen det publiseres i.
- Vi mener alvorlig tematikk kan tas inn i en humorkontekst uten at det blir bagetallisert. Vi forsøker på ingen måte å latterliggjøre tema eller nedgradere alvoret i det, sier hun.
Les mer: NRK tar selvkritikk etter Kjøll-debatt: - Ikke heldig
Kommentér