Fredag før helgen trakk Anette Trettebergstuen (Ap) seg fra stillingen som kultur- og likestillingsminister grunnet flere brudd på habilitetsreglementet. Nå er det klart hvem som tar over etter Trettebergstuen og det blir Lubna Jaffery (43), også hun fra Arbeiderpartiet.

Flere medier hadde allerede spekulert i at Jaffery fikk jobben og Kampanje kunne allerede på fredag trekke frem bergenspolitikeren som et av de aller heteste navnene i kampen om å bli ny kulturminister.

Les også: Medietoppene kommenterer avgangen: - Mister en kulturminister som har forstått bransjen

Jafferey har tidligere erfaring fra kulturpolitikken som statssekretær i Kulturdepartementet i perioden 2009 til 2012 under daværende kulturminister Anniken Huitfeldt.

Ap-politikeren er i dag fast møtende vararepresentant på Stortinget for statsråd Marte Mjøs Persen og sitter som første nestleder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Jaffrey har også en lang karriere bak seg i lokalpolitikken i Bergen.

- Jaffery ble først valgt inn i kommunestyret 1999, og har også vært sosialbyråd i Bergen. Hun har med det styringserfaring, og er vant med å styre politikere og embetsverk, altså bystyreadministrasjonen, fra den stillingen, sa Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK, til NRK på Nyhetsmorgen onsdag morgen. 

Var på vei til festival
Statsminister Jonas Gahr Støre takket av Trettebergstuen og ønsket Jeffery velkommen i regjering under en pressekonferanse noen minutter etter at Jeffery ble presentert på slottsplassen. 

- Først ønsker jeg å takke av Anette Trettebergstuen som fikk avskjed i nåde av kongen i dag. Jeg vil takke Anette fordi hun har vært kollega og en hardt arbeidende kulturminister i vår tid i regjering, sa Støre.

- Jeg takker hennes viktige og solide innsats i regjering, la han til før han presenterte Jeffery.

-  Det er en stor glede å ønske Lubna som statsråd. Det var for meg et spennende og egentlig ganske enkelt valg. Lubna skulle egentlig ikke vært her i dag. Hun var på vei til Roskilde med kjæresten sin på festival. Det tenker jeg sier litt om hvor engasjementet ligger, sa Støre.

Han fortalte videre at han var trygg på at hun ville videreføre arbeidet som allerede er satt i gang i kultursektoren.

- Jeg kjenner deg som en kunnskapsrik, klok og jeg vil si sprudlende politiker. Du er et godt menneske som vi trenger i politikken, sa Støre.